CAMİDE NAMAZDAKİ HATALARIMIZ

İmamlarımız camide cemaatin önünde görev yaptıkları için namaz kılarken bazı cemaatin yaptığı hataları maalesef göremiyorlar. Cuma günleri cemaat kalabalık olduğundan yapılan hata ve yanlışlıklar Daha da çoğalıyor. Ara sıra yapılan hataları cami dışında hatayı yapan kişiyi bir kenara çekip anlatıyorsunuz teşekkür edenler olduğu gibi bazı kişilerde ters tepki yaratır düşüncesiyle bu hataları görevliler tarafından cemaate duyurulması yerinde olur kanısındayım. Vaaz eden hocalarımız namaz konusuna az yer verdiklerinden yapılan hatalar düzeltilemiyor. Haddim olmayarak bu yapılan hataların bazılarını aşağıda sıralayarak görevlilere yardımcı olmak istedim;
– Camide imamla kıldığımız farz namazına sonradan yetişen bazı kişiler, imam selam verdikten
Sonra cemaatle kılamadığı rekâtları yalnız başına kılması gerekirken imamla selam verip namazdan çıkıyor.
– Çoğunlukla dört rekâtlı farzlar kılınıyorken örneğin; son rekâta yetişen kişinin imam selam verdikten sonra o kişi selam vermeden kalkıp kılamadığı 3 rekâtı yalnız kılarken ilk birinci rekât da oturup, ikinci rekât da kalkıp, üçüncü rekâtta tekrar oturup selamla namazı bitirmesi gerekiyorken
Sıralamaya uymadıkları ve yanlış kıldıkları oluyor.
– Sabah namazı ile ikindi namazlarında sünnetine yetişemediği için imamla farzını kılındıktan sonra kalkıp sünnet kılanlar oluyor. Sabah ve ikindinin Farzdan sonra sünnetin artık kılınmayacağını bilmiyor.
– Farz namazlarında İmama uyarak namaza başlıyoruz bazıları daha imam“ALLAHU EKBER” tespihini söylemeden RUKU’ YA veya SECDEYE gidenler olduğundan namazın tadili erkânı bozulmuş oluyor.
– Farz namazlarında imam Elham ve zammı sureleri okurken Hanefi mezhebinde olan sukut ederek imamın söylediklerini dinlemesi gerekir. Bazıları bu kurala uymuyorlar. Fatiha dan sonra cemaatin topluca söylediği “AMİN” sözcüğü bile sessiz gizli okunacağı rahmetli Ömer Nasuh Bilmen hocanın büyük İslam ilmihalinde “Namazda subaneke, eüzu besmele , amin lafzını Aşikar okumak mekruhtur” diye yazılıdır.( Sayfa 207.)
– Camide farz namazlarında imama uyulduktan sonra camiye gelenler safta yer yoksa imamın tam arkasına gelecek şekilde ortada namaza durması gerekirken duvar kenarlarına veya arkalarda saf haricinde imama uydukları görülüyor.
– Camide ezanın okunmasını bekleyen Müslümanlar elindeki tembih çekerek zikir ve dualarla meşgul olması gerekirken bazılarımız yanındaki kişilerle muhabbet etmekte, ezanın okunmasını dahi umursamadan diğer cemaati konuşmalarıyla rahatsız etmektedirler.
– Camide bütün cemaatin rahatsız olduğu cep telefonlarının bilerek açık bırakılıp çalmasıdır. Bazı imam ve müezzinlerimizin ikaz etmelerine rağmen camiye gelenlerin cep telefonunun çalması huşu içinde namaz kılan cemaati yanıltmakta, dikkatini dağıtmakta, okumakta olduğu sureyi unutup
Şaşırmaktadır. Vebal almamak için de telefon camiye girmeden tamamen kapatılmalıdır.
– Diğer bir hususta Cuma günleri farz namazı müteakip bazıları da camiden biran evvel çıkmak için kapıya hücum ediyor, aslında farzdan sonra hiç olmazsa son sünnetinde kılınması gerekir, son sünneti kılmayanlar özellikle ön saflardan cami kapısına gelinceye kadar onlarca namaz kılan kişilerin önünden pervasızca geçmektedirler. Bu kişilerinde son sünneti kılmaları gerekli olduğu anlatılmalı, Bu kişiler Farzdan sonra Cumanın son sünnetini kılmayacaklarsa en ön safların yerine arkadaki saflara durmaları ve namaz kılan kişinin önünden geçmenin büyük günah olduğu imamlarımız tarafından ikaz edilmelidir.
Cuma günleri merkezi sistemden vaaz eden hocamızın vaazları diğer camilere de gelmektedir. Ancak ezan okunmaya başladığında bu ses devam ettiği için ezanla karışmakta ne ezan, ne de vaaz edenin sesi anlaşılmamaktadır. Lütfen ezan okunmaya başlayınca vaaz eden konuşmacı konuşmayı bitirsin
Veya konuşma devam ediyorsa cami görevlisi vaizin konuşmasını kapatsın. Hem ezan hem de vaaz sesleri birbirine karıştığı için ikisi de anlaşılmıyor. Cemaat da tedirgin oluyor.
Arada bir olsa da namaz ve cemaatten bahsetmek, namazdaki yanlışlıklarımızı düzeltmemize yardımcı olacaktır. Allahın farz kıldığı İslam’ın şartlarından olan namazı hatasız kılmak lazımdır, bütün detaylarını bilmek ve aynen uygulamak mecburiyeti vardır. Eksik, yanlış, hatalı yapıldığında Allah göstermesin kabul olmama ihtimalini de düşünmek mecburiyetindeyiz. Bu nedenlerle Cami içerisinde cemaatten bazılarımızın yaptığı yukarıda arz ettiğim yanlışlıkları saygıdeğer İmam, vaiz ve Hocalarımız dikkate alırlarda doğrularını anlatırlarsa bilmeyenler, gençler öğrenmiş, bilenlerse bilgilerini tazelemiş olacaklardır. Allah yapmış olduğumuz ibadetlerimizi noksanlarıyla kabul etsin amin.
SAYGILARIMLA.