Dolar 32,3235
Euro 35,0702
Altın 2.307,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 21°C
Az Bulutlu
Afyon
21°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 24°C

60 Köyle İletişime Geçerek Köylerin Sorunlarını Önergeye Çevirdi

60 Köyle İletişime Geçerek Köylerin Sorunlarını Önergeye Çevirdi
14 Kasım 2019 19:09 | Son Güncellenme: 14 Kasım 2019 19:27
A+
A-

60 Köyle İletişime Geçerek Köylerin Sorunlarını Önergeye Çevirdi

İyi Parti Afyonkarahisar İl Genel Meclisi Üyesi Murat Orhan Dinar’a bağlı 60 köy ve bazı muhtarlarla bizzat görüşerek köylerin sorunlarını tespit etti.

5 Kasım, 7 Kasım, 8 Kasım, 9 Kasım, 11 Kasım, 13 Kasım ve 14 Kasım 2019 tarihli 7 ayrı dilekçe ile Afyonkarahisar İGM Kasım ayı toplantılarında önerge ile Dinar’ın sorunlarını sunan Murat Orhan büyük takdir topladı.

Kasım ayı içerisinde devam eden toplantılarda 2020 yılının yatırım programı ele alınarak içerisine Dinar’a bağlı köylerinde sorunlarının dâhil edilmesi için mücadele verdiğini belirten Murat Orhan sorunları yazdığı dilekçesi ile anlattı.

İşte Murat Orhan’ın çok geniş Dinar köyleri sorunlarının madde madde listesi

05.11.2019 Tarihli Dilekçe

Donbayova köyü ile Uluköy bağlantı yolundaki keskin ve dar viraj birçok kazalara sebep olmuştur. Mevcut yolun genişletilerek normalleşmesi gerekmektedir.

Yine Dinar ilçemize bağlı Doğanlı köyünde yeraltı su kaynaklarının düzensiz ve bilinçsiz kullanımı sonucu, yaklaşık 700-800 metre uzunlukta 1 metre ya da 1,5 metre derinlikte çöküntüler oluşmuştur. Özellikle can güvenliği ve arazi bölünmüşlüğü göz önüne alındığında mevcut çukurun dolgu yapılarak normalleşmesi gerekiyor.

Afşar köyümüzden geçen su kanalının oluşan tortu ve kirlilikten normal su akışı sağlanamamaktadır. Yaklaşan kış şartları göz önüne alındığında oluşabilecek taşkınlarda köylünün mağduriyeti aşikardır.

Yine Afşar köyüne köy konağı için daha önce sayın Valimizin de söz vermesine rağmen henüz gerçekleşmemiştir. Köy halkı köy konağının programa alınmasını beklemektedir.

Son olarak ise Gökçeli köyümüzde yaşanan hırsızlık olayları halkı bezdirmiştir. İvedilikle kamera sistemi kurulması gerekmektedir” dedi.

07.11.2019 Tarihli Dilekçe

Dinar ilçemize bağlı Akçaköy mezarlığı karşısındaki arayol yaklaşık 800 metre-1000 metre arasındadır. Köy içine giriş yolu olmasına rağmen yazın tozdan, kışın çamurdan geçilmemektedir. Mevcut sorunlu yolun parke taşı ya da sıcak asfalt yapılarak normalleşmesi gerekmektedir.

Dinar ilçemize bağlı Akçin köyü içinden geçen dere yatağı aşırı kirlilik dolayısıyla normal su akışı sağlanamamaktadır. Olası taşkınların yaşanmaması için temizlenerek ıslah edilmesi gerekmektedir. Ayrıca çöp bidonu verilmemiştir.

Dinar ilçemize bağlı Akçin köyü cenaze defin işlemi için özel şahısların arazisinden geçmek suretiyle özel mülkiyete sıkıntı vermektedir. Mevcut dere kenarından yol verilmesi suretiyle bu sorun giderilecektir.

Dinar ilçemize bağlı Akçin köyü elektrik panosunun bulunduğu yapının bakımsız olduğu çatısı aktığı için olası elektrik kaçağı sonucu zarar vermesi muhtemeldir. Mevcut yapının iyileştirerek elektrik panosunun korunaklı bir şekle dönüştürülmesi gereklidir.

Dinar ilçemize bağlı Akçin köyüne yeni yapılan köprünün ayak dolgularının yapılmadığı ayrıca köprü çevresi düzenlemesi eksik kaldığı bildirilmektedir.

Dinar’a bağlı Akpınarlı köyünde, dağdan gelen taşkın suların geçtiği dere yatağı dar ve yoğun kirlilikten tehlike arz etmektedir. Dere yatağının temizlenerek, genişletilerek normalleşmesi gerekmektedir.

Dinar’a bağlı Aktoprak köyüne köy konağı yapılması sözü verilmesine rağmen uygulama gerçekleşmemiştir. Nüfus yoğunluğu yeterli olmasına rağmen yapılmaması köylünün moralini bozmuştur.

Dinar ilçemize bağlı Aktoprak köyünün yeni köy ile eski köy arasındaki 2. Bağlantı yolu yazın tozdan, kışın çamurdan geçilmemektedir. Sorunlu yolun parke taşı ya da sıcak asfaltlama yapılması gerekmektedir.

09.11.2019 Tarihli Dilekçe

Dinar ilçemiz bağlı Dikici köyündeki kanalizasyon hattındaki deforme olmuş patlak çatlaklardan sürekli pansuman ve tamir edilmesine rağmen verimli kullanılması sağlanamamıştır. Yaklaşık 500-600 metreye tekamül eden hattın yenilenmesi gerekmektedir.

Dikici köyünde daha önce yer tahsisi ve projesi onaylanmasına rağmen çok amaçlı Pazar yeri, düğün salonu olarak kullanılması hedeflenen yatırım gerçekleşmemiştir. 2020 yılı bütçe programına alınması istenmektedir.

Donbay köyünde daha önce yer tahsisi zemin etüdü yapılarak yapılması ön görülen köy konağı yapımı gerçekleşmemiştir. 2020 programına alınması istenmektedir.

Duman köyündeki su deposu hijyen şartlarını kaybetmiş, olduğundan, bakım, onarım ve tadilatı gerekmektedir. Ayrıca klorlama makinesi bozuk olduğu için içme suyunun kalitesi düşmüş riski artmıştır.

Duman köyü ana yola mesafesi yaklaşık 1,5 kmdir. Köy çıkış noktası ve anayol kenarı 2 adet bekleme durağı yapılması istenmektedir. Özellikle kış aylarında durağı olmayan yolda beklemek zordur.

08.11.2019 Tarihli Dilekçe

Dinar’a bağlı Belenpınar köyü dere yatağının temizlenmesi ve ıslah edilmesi gerekmektedir. Ayrıca çöp bidonu talepleri de karşılanmamıştır.

Burunkaya köyü ile köy mezarlığı yaklaşık 800-1000 metre arasındadır. Yazın tozdan kışın çamurdan defin işlemlerinde zorlular yaşanmaktadır. Mevcut yolun parke taşı ya da sıcak asfalt yapılması gerekmektedir.

Bademli köyü Aydınlar mahallesi ile Bilgiç köyü arasındaki yaklaşık 1100 metre toprak yolun resmi sorunu çözülmüştür. Mevcut yolun sıcak asfalt yapılarak ulaşımın kolaylaşması gerekmektedir.

Bademli-Başmakçı yolunun yoğun trafik dolayısıyla maddi hasarlı hayvan telefleri sıkıntılı bir duruma dönüşmüştür. İl özel idaremiz ve karayolları iş birliği ile yer altı geçiti gerekmektedir.

Dinar’a bağlı Cerityaylası köyü ile Kızıllı köyü arasındaki sorunlu yol ulaşımı olumsuz etkilemektedir. Mevcut yolun asfaltlanarak normalleşmesi gerekmektedir.

Cumhuriyet köyünde yeni yapılan evlerin içme suyu alabilmesi için yaklaşık 200 metre hat döşenmesi gerekmektedir.

Çağlayan köyü için daha önce verdiğimiz köy konağı önergesi şu ana kadar dikkate alınmamıştır. Köylü şiddetle köy konağını programa dahil edilmesini beklemektedir.

Çakıcı köyünde bulunan köy konağı kullanışsız vaziyettedir. Özellikle çatısının akması kış şartları göz önüne alındığında çelik çatı ile giderilmelidir.

Çobansaray köyünün köy konağı yaklaşan kış şartları için sorunludur. Gerekli bakım onarım, tadilatlarının yapılması gerekmektedir.

11.11.2019 Tarihli Dilekçe

Göçerli köyü nüfusu 1700 kişi olmasına rağmen halen köy konağı yoktur. Bu eksikliğin giderilmesi gerekmektedir.

Göçerli köyü içme su deposu kapasite olarak yetersizdir. Ek su deposu yapılması gerekmektedir. Ayrıca klormatik aparatı bozuk olduğundan ve uzun süredir su tahlilleri yapılmadığından bir çok riskleri içermektedir.

Göçerli köyü ova bağlantılı yolları son derece kullanışsız ve sorunludur. Pancar sezonu başladığından greyder marifeti ile ova bağlantılı yolların normalleşmesi gerekmektedir.

Göçerli köyü doğal mağaralar bakımından zengindir. Fakat kullanışsızdır. Rantabıl değildir. İl özel idaresi tarafından ele alındığında 5.000 ton kapasiteli doğal mağaralar ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır.

Kızıllı köyü eski köy ile yeni köy arasındaki 600-700 metre mesafeli yan yolun asfaltlanması gerekmektedir.

Körpeli köyü geçmiş aylardaki Bozkurt depreminden etkilenmiş mevcut su deposunda çatlaklar oluşmak suretiyle su kaçağı meydana gelmiştir.

13.11.2019 Tarihli Dilekçe

Okçular köyü su deposu eski, bakımsız ve içme suyu kapasitesi ile yetersizdir. Ek su deposu ile birlikte mevcut deposunun bakım onarımı yapılmalıdır.

Okçular köyü nüfus yoğunluğu yeterli olmasına rağmen köy konağı yoktur. Yaz mevsiminde Avrupa’dan gelen vatandaşların yokluğunu yadırgadığı köy konağının 2020 programına alınması gerekmektedir.

Sütlaç köyüne çok amaçlı Pazar yeri ve düğün salonu ihtiyacı vardır.

Tekin köyü 18 evler Bayır sokakta bulunan 8 adet evin kanalizasyon bağlantıları yoktur.  Ayrıca mevcut evlerin su şebeke bağlantıları da yoktur.

Yelalan köyü içinden geçen ve karşıdan karşıya geçmekte sorun oluşturan su için köprü yapılması istenmektedir.

14.11.2019 Tarihli Dilekçe

Dinar’a bağlı Yeşilhüyük köyü su deposuna aylık baz da 7000-8000 bin ton su basılmasına rağmen resmi faturaya yansıyan miktar 1000 ton civarındadır. Buradaki kayıp kaçak miktarı hem elektrik sarfiyatı hem de su faturalarının pahalı maliyetle içilmesini tetiklemektedir. Mevcut sorunun yatırım programına alınması gerekmektedir.

Yeşilhüyük köyünde Cumartesi günleri kurulan açık pazarına Belenpınar, Yüksel, Kabaklı, Tugaylı, Sütlaç ve Duman köyleri vatandaşları gelmekte ve ihtiyaçlarını gidermektelerdir. Vatandaşların mağdur olmamaları için kapalı bir Pazar yeri yapılması gerekmektedir.

Yıprak köyünde kaynak suyu yetersizdir. Belde belediyesi döneminde iller bankası kanalı ile iki adet içme suyu sondajı vurulmuş ama faaliyete geçirilememiştir. Sondajı yapılan içme suyu kuyularının en az bir tanesinin aktif hale getirilerek mevcut şebekeye bağlanması gerekmektedir.

Yıprak köyü mezarlığı dolmuştur. Şehit Teğmen Şafak Evran ın da defnedildiği 33 dekar mera arazisi gerekli yazışmalar yapılarak mezarlık statüsüne kavuşmuştur. Gerekli alt yapı ve düzenlemelerin 2020 yatırım programına alınması gerekmektedir.

Yüksel köyünün Yapağılı köyünden gelen cazibeli suyun azalmasıyla mayıs ayında başlayarak yaklaşık 5 ay ağır su sorunu yaşanmaktadır. İçme suyu sondajı ile sorunun giderilmesi istenmektedir.

NOT: İsmi geçmeyen köylerle alakalı Murat Orhan tarafından görüşülen köy muhtarları tarafından sorunların henüz iletilmediği anlaşılmıştır. Kamu Oyuna saygıyla duyurulur…..

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.