Dolar 32,5801
Euro 34,7733
Altın 2.509,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 12°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 26°C
Sal 25°C

Apameia’da Antik Tiyatro Kazısı Başlıyor

Apameia’da Antik Tiyatro Kazısı Başlıyor
11 Haziran 2019 11:04 | Son Güncellenme: 11 Haziran 2019 11:06
A+
A-

Milattan Önce (MÖ) 1200 yıllarına kadar bilinen eski bir tarihi olan Dinar ilçesine bağlı Ilıca mahallesinde bulunan 8 Bin kişilik olan antik tiyatronun gün yüzüne çıkartılması için yapılan çalışmalar 2019 sezonu içinde geçerli olacak. Dinar İlçe Kaymakamlığı, İŞKUR, Müze Müdürlüğü ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü iş birliğinde başlayan çalışmaların devam etmesi bekleniyor.Afyonkarahisar İl Özel İdaresi tarafından ilk olarak 25 Bin TL ödeneği ayrılmış, kazı çalışmalarına destek olunmuştu.  Antik tiyatronun gün yüzüne çıkartılması halinde ilçede tarih turizminin de gelişeceği öngörülüyor. Antik tiyatronun tam olarak nasıl bir tarihi yapıya sahip olduğu, ne gibi özelliklerinin bulunduğu yapılacak olan kazı çalışmalarıyla belirlenecek. Yerli ya da yabancı turistlerin de ilgisini çekebilecek olan 8 Bin Kişilik Antik tiyatro şu anda kazı çalışmalarının devam etmesini bekliyor.

Tarihi Apameia Şehri

Afyon’un bilinmeyen antik yerleşim alanlarından sadece biri olan Apameia Antik Kenti, tanıtımı yapıldığı takdirde şehrin turizmini hareketlendirecek kalıntılara sahip. Her ne kadar çok zengin kalıntılara sahip olmasa da kayda değer tarihi eserleriyle kesinlikle görülmesi gereken bir noktadır. Apameia Antik Kenti, antik Roma döneminde Kelainai adıyla biliniyordu. Apameia için Efes Antik Kenti’nden sonraki en önemli şehir olarak kabul edilir. Hatta Efes’le birlikte bronz sikkeler bastırmıştır. Eski dönemlerde sayısız deprem geçirmiş olan Apemaia Antik Kenti’nin, özellikle Hellenistik dönemde basılan sikkelerinin üzerinde Maeander Nehri veya flüt çalan Marsyas’ın resimleri bulunuyordu. Fakat bu sikkeler kesinlikle kullanılmıyor, hemen toprağa gömülüyordu. Yakın tarihte sikkeler bulunmuş olup, şu anda Afyon Müzesi’nde sergilenmektedir. Antik kentin stadyumu ve tiyatrosu anıtsal yapıtları arasındadır. Fakat bu yapıtlar, özelliğini kısmen koruyabilmiş durumda. 
Milattan Önce (MÖ) 1200 yıllarına kadar bilinen eski bir tarihi olan Dinar ilçe merkezinde bulunan 8000 kişilik  antik tiyatronun devam etmektedir. Aralıklı kazılarda tiyatronun anelemma duvarları ortaya çıkartılmış durumda. Sahne kısmının tamamen toprak yığınlarıyla yok olduğu antik tiyatro batıya doğru bakmakta. Payandaları yerinde olan tiyatronun diğer bölümleri ise açılmaya devam etmektedir. Dinar’da Helenistlik döneme ait olan Antik Tiyatro kazı çalışmalarında elde edilen Arkaik döneme ait idol ve kasenin Afyonkarahisar müzesinde sergilenmektedir. 

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.