Dolar 32,5552
Euro 34,8713
Altın 2.429,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 25°C
Az Bulutlu
Afyon
25°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 24°C

Atatürkçü Düşünce Derneği 12. Kongresini Gerçekleştirdi

Atatürkçü Düşünce Derneği 12. Kongresini Gerçekleştirdi
20 Mart 2022 11:52
A+
A-

Atatürkçü Düşünce Derneği 12. Kongresini Gerçekleştirdi
Atatürkçü Düşünce Derneği Dinar şubesinin 12 olağan genel kurul toplantısı Dinar Belediye kültür merkezi düğün salonunda gerçekleştirildi divan kurulu başkanlığını İbrahim Başkaya’nın  yaptığı kongre’de saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mız okundu gerekli gündem maddeler görüşüldükten sonra bir konuşma gerçekleştiren dernek başkanı Kenan Özdemir şunları söyledi,”
“Gerçek devlet adamlığı bir milleti olduğu biçimden olması gereken biçime dönüştürme sanatıdır”W.R. Alger.
Sayın divan, saygıdeğer Kemalistler, değerli misafirler, değerli basın derneğimizin 12. Olağan Kongresine hepiniz hoş geldiniz.
16 Mayıs 1919 Mustafa Kemal Paşa ve 18 yurtseverin Anadolu’ya geçmek için Bandırma vapurunun bulunduğu iskelede toplanırlar.Bu arada işgal kuvvetleri Bandırma vapurunda arama yapmak için gelirler.Mustafa Kemal Paşa kaptan İsmail Hakkı’ya niçin geldiklerini sorar.İsmail Kaptan; “silah arıyorlarmış Paşam” der.Mustafa Kemal Paşa işgal güçlerini kastederek; “ Aptallar bu vapur silah değil umut götürüyor, özgürlük ve bağımsızlık götürüyor.Bunlar özgürlük ve bağımsızlık ateşinin silahtan daha üstün olduğunu bilmiyorlar.Herşeyi silahla çözeceklerini sanıyorlar.” Der.
16 Mayıs 1919 da hareket eden Bandırma vapuru 19 Mayıs 1919 da Samsun’a varır. Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları birkaç gün Samsun’da kaldıktan sonra Havza’ya ve oradan Amasya’ya doğru yola çıkarlar.Amasya ‘da Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarını karşılayanlar arasında Amasya Müftüsü Hacı Hafız Tevfik Efendi bulunmaktadır. Hacı Hafız Tevfik Efendi Dürrizade Abdullah, İskilipli Atıf ve Mustafa Sabri gibi İngiliz Muhipler Cemiyeti üyesi olmayıp, ülkenin işgal edilmesini diğerleri gibi içine sindiremez. Bütün kutsiyetiyle Kuvayı Milliyeye destek verir. “ …Paşam bütün Amasya emrinizdedir.Gazanız mübarek olsun…”der.
22 Haziran’da Amasya Tamimi yayınlanır. “MİLLETİN KADERİNİ YİNE MİLLETİN AZİM VE KARARLILIĞI KURTARACAKTIR.” İlkesiyle Cumhuriyetin ulusal egemenliğinin temeli atılıyordu. Erzurum ve Sivas Kongrelerinde alınan “ MANDA VE HİMAYE KABUL EDİLEMEZ YA İSTİKLAL YA ÖLÜM” parolasıyla da özgürlük ve tam bağımsızlık vurgusu yapılıyordu.
23 Nisan 1920 de Ankara’da açılan Büyük Millet Meclisi ulusal egemenliği her türlü kişi ve kuruluşların üstünde tutarak tam bağımsız ve ulusal egemenliğe dayalı Türküye Cumhuriyeti’ nin temelleri atılıyordu.
Kırk ay süren bu topyekün mücadele her türlü yoksulluğa rağmen emperyalistlerin maşası Yunanlılar ile işbirlikçi gerici hainler 9 Eylül 1922 de İzmir’de denize dökülerek Türk Milletinin gerçek anlamdaki beka sorunu ortadan kaldırılıyordu. Mondros ve Sevr paçavraları yırtılarak suratlarına çarpılırken, Türk Milletinin özgürlük ve bağımsızlık belgesi LOZAN tescil ettiriliyordu.
Misyonunun sadece yurdu kurtarmak olmadığını bilen Mustafa Kemal Atatürk temeli Türk kültürü ve Türk kahramanlığı olan Türkiye Cumhuriyetini kurarak; Cehalete, geri kalmışlığa ve yoksulluğa karşı yeni bir savaş açıyordu.Böylece 600 yıllık ümmetçi yapıdan, tek uluslu, çağdaş, demokratik, laik cumhuriyet hedeflenmiştir.Yüce Atatürk’ün askeri ve siyasi önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyetinin temelinde bu ulusun öncelikle tam bağımsızlığı ve ulusal istence dayalı yönetim sistemi yatar.Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet ulusun aydınlanma hareketidir.
Bu Cumhuriyetin’ de temel esasları şöyledir;
-TAM BAĞIMSIZLIK VE ULUSAL EGEMENLİK
-ÜLKENİN VE MİLLETİN BÖLÜNMEZ BÜTÜNLÜĞÜ
-LAİK CUMHURİYET VE LAİK EĞİTİM
-KOMŞULARLA İYİ GEÇİNME VE İŞBİRLİĞİ
-YURTTA BARIŞ DÜNYADA BARIŞ”dedi.
Yapılan bu konuşmanın akabinde ise ADD üyelere Kenan Özdemir başkanlığında tek liste şeklinde bir oylama gerçekleştirerek Özdemir’in yeniden başkanlığa seçti.
İSMAİL YİLMAZ
DİNARHALKHABER

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.