Dolar 32,3285
Euro 35,0893
Altın 2.297,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 20°C
Az Bulutlu
Afyon
20°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

Bağırkan ve Acar Sivil Toplum Kuruluşları İstişare Toplantısında

Bağırkan ve Acar Sivil Toplum Kuruluşları İstişare Toplantısında
29 Kasım 2019 17:18
A+
A-

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Akrones Otel’de Sivil Toplum Kuruluşları İstişare Toplantısı düzenlendi. Toplantıya ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konak, Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı M. Emin Birliktir, Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu İl Temsilcisi Mehmet Ali Uyanık, ATSO Meclis Başkan Yardımcısı M. Asım Bozca, ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Mustafa Gül ve Ahmet Şükrü Köse, ATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Muammer Türker, ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Anlıak, Hayrettin Güzbey ve Yücel Albay, TOBB Afyonkarahisar Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Berna Tokman, TOBB Afyonkarahisar Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Mustafa Özkan, Bolvadin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İlker Gül ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uğur Fidan, Bolvadin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Boyar, Çay Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kaygısız, Dinar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Acar ve Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bağırkan, Emirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Yiğiter ve Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Aktepe, Sandıklı Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Şahin, Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölge Müdürü Ali Ulvi Akosmanoğlu, Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği Başkanı Sezer Küçükkurt, Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği Temsilcisi Kadir Sayın, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İbrahim Birliktir, Mimarlar Odası İl Temsilcisi Süleyman Bircan, İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Bayram Sinan Millik, Elektrik Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Çetin İnce, Afyonkarahisar Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Serhat Gümüş, Harita ve Kadastro Mühendisleri İl Temsilcisi Çağdaş Göker, Afyon Eğitim Vakfı Genel Sekreteri Murat Diker, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Ahmet Ege ile Zafer Turistik Otelciler ve İşletmecileri Derneği Başkan Yardımcısı Ümit Uysal katıldı.
Toplantı öncesinde ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci ile ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, selâmlama konuşması yaptı. Merdivenci ve Serteser, Sivil Toplum Kuruluşları İstişare Toplantısı’nda, birçok görüşün dile getirileceğini belirterek toplantıya katılanlara teşekkür etti ve toplantının yemek bölümüne geçildi.
Yemeğin ardından toplantının açılış konuşmasını ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser yaptı. Serteser, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Malumunuz olduğu üzere, 16 Ekim’de, Kahraman Mehmetçiğimiz’in Suriye’nin kuzeyinde sürdürdüğü Barış Pınarı Harekâtı’na destek vermek amacıyla, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası hizmet binasında bir araya gelmiştik. Basın açıklamamızı yaptıktan sonra sivil toplum kuruluşları arasındaki iletişimin gelişmesi, ilimiz ve ülkemizin daha ileri gitmesi için istişare yapılması fikri ortaya çıkmıştı. Bu fikir, toplantıya katılan sivil toplum kuruluşları temsilcileri tarafından da kabul görmüştü.
Biz, ilimiz ve ülkemiz için çalışan; bizim gibi Afyonkarahisar ve Türkiye hassasiyeti olan ve ekonomi ile doğrudan bağlantılı olan siz değerli sivil toplum örgütleri temsilcileri ile istişare etmekten, fikir teatisinde bulunmaktan son derece memnun olacağız. Umarız, toplantılarımız bundan sonra da devam eder ve karşılaşılan sorunların daha kolay bir şekilde çözülmesine vesile olur.


Bu tip toplantılar daha önce yapılmış. 1999 ve 2000 yıllarında Afyon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Merhum Recai Yumuturuğ’un başkanlığında yapılmış. Buradaki başkanlarımızdan da orada olanlar, fikirlerini söyleyenler var.
Biz de 2009’un Ekim ayında Ankara-İzmir Otoyolu’nun Afyonkarahisar’dan geçmesi gerekliliğini vurgulamak için Odamız’ın eski hizmet binasında, 34 sivil toplum kuruluşumuzla bir araya gelmiştik. Hatta o toplantımızda, Afyon’un Yusuf Ağası, rahmetli Yusuf Özer söz almış, ‘Sivil toplum olarak güçlüsünüz. Bu gücünüzün farkında olun’ demişti. Bu gücümüzü kullanmamız gerektiğine inanıyoruz.
2010’un Nisan ayında da ilimizde sivil havaalanının açılması için yine Odamız’ın eski hizmet binasında 41 sivil toplum örgütü, tek yürek olmuştuk.
Bu akşamki toplantımızda, bizim de ilimizin gelişimi için bazı önerilerimiz olacak. Bu önerilerimizi lobi faaliyetlerimiz doğrultusunda Sayın Milletvekillerimiz’e ve ilgili Bakanlıklara iletiyoruz. Ancak sivil toplum örgütlerinin tümünün desteğiyle, önerilerimiz daha çok gündemde kalacaktır diye düşünüyorum.
Evvela, Zafer Havalimanı’nın daha işler hâle getirilmesi gerekmektedir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde, hükümetin ilk bölgesel havalimanı projesi olan Zafer Havalimanı’ndaki sefer sayısının artması, iş insanları ve otellerimizin talepleridir. Şu anda, Havalimanı’ndaki uçuş saatleri, turizm sektörünün istediği saatlerdir; bu nedenle Türk Hava Yolu yetkililerine teşekkür ederiz.
Fakat iş insanlarımız için, bundan önce olduğu gibi sabah gidiş ve akşam dönüş olmak üzere bir seferin daha konulmasını talep ediyoruz. Bu konunun Sayın Cumhurbaşkanımız’a tam iletildiği zaman kesinlikle çözüleceğine inanıyorum.
Cumhurbaşkanımız, Başbakanlığı döneminde Ticaret ve Sanayi Odamız’ın açılışına gelmişti. O zaman da Zafer Havalimanı’nda gümrük yoktu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na iki-üç kere gitmemize rağmen biz bu işi halledememiştik. Cumhurbaşkanımıza, Odamız’da bu konuyu aktardığımız zaman, dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı’na ‘Sen daha gümrük açmadın mı, hemen açın” dedi. 2-3 aya kalmadan bu iş çözüldü. Zafer Havalimanı’nın işler hâle gelmesi talebimizi, Sayın Bakanımız, Milletvekillerimiz’in desteğini alarak tüm sivil toplum kuruluşlarının isteği olarak iletmemiz gerektiğini düşünüyorum.
Bununla birlikte, Zafer’den Sabiha Gökçen Havalimanı’na, otellerimizin misafirlerinin çok olduğu Gaziantep’e, hatta hemşehrilerimizin yoğun olarak yaşadığı Brüksel’e direkt seferlerin konulması bölgemizdeki hareketliliği artıracaktır. Biz havayolu şirketleri ile görüştük, bize charter seferler öneriyorlar; ancak bu çok mantıklı değil. Zafer Havalimanı projesinin başarıya ulaşması, hepimizin ortak gayesidir.
Ayrıca, Ankara-İzmir arasında inşası süren Yüksek Hızlı Tren’in Afyonkarahisar bölümü çalışmalarının bir an önce bitirilmesinde yarar vardır. Hiç olmazsa Ankara-Afyon bağlantısının bitirilmesi gerekiyor. Ankara-İzmir hattı bitirildiğinde hem Ankara’nın, hem İzmir’in banliyösü olacağız. Bu da termal alanda öne çıkan ilimize çok önemli katkılar sağlayacaktır.
Bir de UNESCO’nun gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’na girmemiz, ilimize olan ilgiyi daha da artıracaktır. Bugün Akrones Otel, bize yöresel bir yemek sundu. Otellerimizin düğün menülerine, günlük menülerine, yöresel yemeklerin yer aldığı ayrı bir bölüm olarak koymalarını da istirham ediyoruz. Bu, bizim gastronomi dalındaki haklı kazanımımızı daha da ileriye götürecektir diye düşünüyorum. Sayın Valimiz, bu işle çok ilgileniyor. O bakımdan Sayın Valimiz’e teşekkür ediyorum.
Malumunuz olduğu üzere ilimizin ihracattaki lokomotifi mermer ve doğaltaş ürünleridir. Bu sektördeki iş insanlarının en büyük sorunlarından bir tanesi madencilik sektörünün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile birlikte çalışan diğer sektörlerle aynı mevzuata tabi tutulmasıdır. Bu nedenle doğaltaş sektörüne özgü bir mevzuat ve Madencilik Bakanlığı kurulması gerektiğine inanıyoruz.
Sözü ihracata getirmişken, bizim Ekonomi Şuraları’nda da dile getirdiğimiz, bu yılın Şubat ayında, Manisa’da düzenlenen, Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katıldığı Bölgesel İstişare Toplantısı’nda da arz ettiğimiz bir konu var: O da, ihracat rakamlarının açıklanması yöntemidir.
Ülkemizin ihracat rakamları Ticaret Bakanlığımız ve Türkiye İhracatçılar Meclisi işbirliğinde açıklanmaktadır. Açıklanan verilerde il bazında ihracat rakamları da bulunmaktadır.
İlimizin ihraç kayıtlı satışlarının 100 milyon dolar civarında olduğu tahmin edilmektedir. Anadolu’daki her şehrin bu tip sorunları var.
Bizim üzerinde hassasiyetle durduğumuz konulardan bir tanesi, ihraç kayıtlı satışların, üretim yapılan ilin ihracat rakamına eklenmesidir. Bizim bu önerimiz, Sayın Pekcan ve Sayın Hisarcıklıoğlu tarafından da kabul görmüştür.
Sayın Hisarcıklıoğlu, son TOBB Genel Kurul konuşmasında da, ihraç kayıtlı satışların üretim yapılan şehrin ihracat rakamlarına yazılmasına değindi.
İlimizde, yumurta üretimi yapan iş insanlarının da karşılaştığı bazı sorunlar vardır. Bu sorunların birincisi, Irak Kapısı’nın yumurta ihracatına kapalı olmasıdır. Bu sorunun aşılması için siyasilerimiz çalışma yapıyor; dileriz ki sorun bir an önce çözülür. Çünkü yumurtacılık sektöründe yapılan ihracatta Irak Kapısı’nın kapanmasından bu yana ciddi düşüş yaşanmaktadır.
Bu sektörle ilgili başka bir sorun ise KDV oranıdır. Toptan yumurta satışlarında yüzde 8 olan KDV oranının yüzde 1’e indirilmesi, piyasa için çok faydalı olacaktır.
İlimizle ilgili gündeme getirebileceğimiz diğer bir sorun da şudur: Merkezdeki Organize Sanayi Bölgesi, yüzde 100 doluluğa ulaşması nedeniyle yatırımcının ihtiyaçlarını karşılamamaya başlamıştır. OSB Yönetimi, büyüme çalışmalarını yapıyor, ama belli sorunlardan dolayı henüz çözüme ulaşamadı.
Zafer Havalimanı yolunda, ilk etapta meralar hariç 2 milyon metrekare olabiliyor. Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatı ile Sayın Valimiz’in başkanlığında bu bölgede bir OSB kurulması çalışmasını yapıyoruz. Sayın Bakanımız’a bu konuda bir dosya arz ettik.
Bütün bunlarla birlikte, Afyonkarahisar’ın da kenevir ekimine izin verilen iller arasına girmesini arzu ediyoruz.
Ayrıca ilimizi ilgilendiren bir bilgiyi de sizinle paylaşmak isterim:
Afyonumuz’da büyük bir proje inşallah hayata geçecek. Termal Kent adını taşıyacak bu projede, en üst düzeyde sağlık hizmetlerinden, üretime ve AR-GE’ye kadar pek çok birim olacaktır. Biz Termal Kent’in Sağlık Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesi için gayret gösteriyoruz. Bu konuda Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz, Sayın Milletvekillerimiz, Sayın Belediye Başkanımız, Sayın Rektörlerimiz ve Sayın İl Genel Meclisi Başkanımız ile birlikte çalışma yürütüyoruz. Bu bize lig atlatacak bir konudur. Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin karşısında, 750 bin metrekarelik bir alan. Böyle bir yer, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Sağlık Endüstri Bölgesi ilan edilebiliyor. Sivil toplumun gücünü de, siyasilerimizin ve bürokratlarımızın yanında hissedebilirsek, bu konuda somut ilerleme kaydedebileceğimizi düşünüyorum.
Bu birinci toplantımızdı. Başta da dediğim gibi ekonomi ile ilgili sivil toplum kuruluşlarımızı davet ettik. Bu toplantılara katılmak isteyen başka sivil toplum kuruluşlarımız da varsa başvurabilir. Katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.”
Serteser’in konuşmasının akabinde söz almak ve görüşlerini dile getirmek isteyen her sivil toplum kuruluşu temsilcisine söz verildi. Konuşmaların sonunda, katılımcılar tarafından en çok gündeme getirilen, öncelikli 5 sorunun yer aldığı sonuç bildirgesinin ve sivil toplum kuruluşlarının belirleyeceği yol haritasının Aralık’ın ilk haftası içinde kamuoyuyla paylaşılmasına, toplantıya katılanların oybirliğiyle karar verildi.

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.