Dolar 32,5999
Euro 34,7203
Altın 2.497,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 12°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 24°C
Sal 24°C

BELEDİYE ANONSLARI VE SPİKERLİK

BELEDİYE ANONSLARI VE SPİKERLİK
3 Aralık 2019 09:41
A+
A-

BELEDİYE ANONSLARI VE SPİKERLİK

                             Belediyelerin kurmuş olduğu  “ilan ve reklam anonsları” bir çok şehirlerde  kaldırıldı veya acil durumlarda kullanılmaya başlandı. Son zamanlarda  facebook, instagram gibi sosyal  medya  o kadar yaygınlaştı ki cep telefonları  konuşmanın dışında insanların her türlü haberleşmelerini çok kolay ve çeşitli yollardan yapabilmekteler. Bu nedenlerle bir kişinin geçmişte kaybettiğinin  ruhuna mevlit okutacağını duyurmasına, cenazesi olanın  hısım, akrabanın tamamını birer birer saydırmasına da gerek yok artık. Spikerlik yapacak kişilerinde kelimeleri tam hakkını vererek  söyleyebilmeleri ve ses tonunun da gayet mikrofona uyumlu olması şartı aranmalıdır.

                                 Dinar Belediye ilan servisi 1950 yıllarının sonunda yani bundan yetmiş  sene evvel   o günlerin şartlarına uyularak hizmet vermeye başlamıştı.  Daha evvel Belediyenin tellalı bir bacağı aksak Mustafa bozkurt sokak ve caddeleri  gezerek halkın kalabalık olduğu  kahvehane, Pazar ve çarşı içerisinde  (EY  AHALİ) diye başlayan kelimelerle ilanı duyuru yapardı. Daha sonra üç hoparlör ile başlayan yayın hayatı daha sonraları elli hoparlör ile şehrin en uç noktalarına kadar ulaştı. 960 -1980 yılları arasında en ciddi şekilde resmi ilanların haricinde müzikli reklamlarla her kesimin beğenisini kazanmış ve zevkle dinlenir bir hale getirilmişti.  Daha sonraları bu cihazları her önüne gelen açıp konuşma yapmalarıyla özelliğini kaybetti. Hatta bazı zamanlarda bu anons yapanlar gülünç durumlara düştüler şöyle ki:

  • Yukarı barkın BÖRÜNDE balık satılıyo alıcekle oraya seyirtsin.
  • Depremde evleri zarar gören deprem (ZADELER)… Gibi anonslar duyduk.

                           İlanı yapan kişi “ parkın yanında balık satıldığını ifade etmeye çalışıyor, diğeri deprem mağduru olanlara hitap edildiği anlaşılıyor ki onu da ZEDE’  kelimesi yerine ZADELER diye okuyunca mana haliyle çok değişiyor.

                          Bunlar ve benzeri ilanları çok duyduk. İlan metni yanlış kelimelerden oluşabilir veya cümle düşüklüğü olan ilan veya reklamı vatandaş yazmış getirmiş olabilir bu işte görevli kişi bunları düzelterek okumak mecburiyetindedir.  Bunların takibi de Belediye başkanları  veya  yazı işlerinde görevliler tarafından titizlikle ilgilenilerek işin ehli olmayan personele bu kabil hizmetler geçici bile olsa verilmemelidir. Yoksa Belediye gülünç duruma düşer.  Resmi dairelerden gelen AÇİL VE MÜHİM halka mutlaka duyurulması icap eden sağlıkla, tehlike veya afetlerle alakalı duyurular  arada bir anons  edilse de  zira o kadar plaka okunarak aracı başına davet edilme, Mevlit ilanı ve cenazesi olanın hısım, akraba sülalesini tek tek saymaları ve köylerde de ölenlerin duyuruları yapılır oldu ki birçok insanlar kulaklarını anonslara kapattılar.

                          Daha doğrusu,  İlçenin hepsini ilgilendiren ve sadece  (ACİL) durumlarda kullanılması gereken ilan sistemi her Allahın günü Dinar dışında ve köylerde bile ölenlerin  Akraba, arkadaş, eş, dost ve  sülalesinin  isimlerini  tek tek  saydırmasına da  gerek yok artık. Hem de bütün İlçe vatandaşı  bu yapılan anonsları duymak mecburiyetinde değil.  İnsanların kulağı ve gözler telefonlarında, sosyal medyada her an her şeyden haberdar olabiliyorlar.  Ayrıca Belediye sitesin de günlük olarak ölüm ilanları yayınlanmaktadır. Bu nedenlerden ACİL anonslar haricinde bu tür ilanlar artık yapılmamalıdır.

                        1960 yılları başında şehirde 50 ye yakın hoparlör  takılarak kurduğumuz  ilan servisinde  bu işi yıllarca yazı işleri, evlenme  ve daha bir çok işin arasında bizler  yıllarca yürüttük. Bizden sonra yetiştirdiğimiz kişi de ayrılınca önüne gelen mikrofonun başına geçti ve düzen bozuldu ta ki bu işe şimdi ilan servisinde çalışan Gazi yılmaz gelinceye kadar. Gazi konuşması düzgün, kelimelerin hakkını vererek ve ayrıca ses tonu spikerlikte aranan bir sese sahip olduğundan  başarılıda oldu. Gazi  Zabıta, imamlık,Bando şefliği ve ilan Memurluğunu bir aralar birlikte yürüttü  aklımda kaldığınca   o sıralarda gazi’nin olmadığı zamanlar spikerlik yapanlardan birileri yanlış anonslar yapmasına  benimle birlikte Dinarlılarda şahit oldular.Bu durumu  araştırdığımda eski başkana konuyu açtım  ve anonsların Yalnız Gazi  Yılmaz tarafından yapılması  ve diğer görevlerin başkalarına verilmesi için rica etmiştim.  Şu anda  onun yaptığı anonslar anlaşılır şekilde dinleniyor ve herkes   de memnun.   Ancak, Gazi Yılmazın izinli veya olmadığı zamanlar yerine anons yapacak bir kişinin yetiştirilmesi gerekir. Bunu da spiker Gazi Yılmaz personel içinde bu işi yapabilecek Memuru tespit ederek Başkanlığa öneride bulunması lazım.  Ayrıca vatandaşlar her gün köylerin ölüm ilanlarının okunmasından tedirginler. Dinar haricinde vefat edenlerin bütün sülalesini isim isim sayarak cenaze ilanı yapılmasına da artık bir son verilmelidir.

SAYGILARIMLA.  05326675701

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.