Dolar 32,3812
Euro 35,0207
Altın 2.325,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 21°C
Az Bulutlu
Afyon
21°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 24°C

BELEDİYE BANDOMUZ 87 YAŞINDA

BELEDİYE BANDOMUZ 87 YAŞINDA
24 Eylül 2019 20:07
A+
A-

BANDO ŞEFİ ALİ ÇAVUŞ-KERİM ÇAVUŞ VE GAZİ YILMAZ VE DİNAR BANDOSU ŞEHİR İÇİNDE TURLAR ATARDI…
BENİM İÇİN DİNAR BANDOSU 87 YILLIK BİR TARİHTİR

Bir şef bir davul bir borusu da kalsa yıllarca adı BELEDİYE BANDOSU olarak anılacaktır.

Dinar ilçemizde 1932 yılında dönemin belediye başkanı Ahmet Veziroğlu tarafından kurulan ve 1999 yılından bir dönem faaliyetine son verilen ”Dinar Bandosu” Belediye Başkanımız Saffet ACAR göreve başlayınca 2009 yılında yeniden canlandırıldı. Başkanımız ACAR konuşmasında “Ben de müzisyen olduğum için bandomuz çalışmalarına katıldım. Şu anda 25 kişilik bir bando ekibimiz her türlü etkinlikte görev yapabilecek şekilde hazırız.” Demişti.
Bilindiği gibi Müzik, sesleri amaçlı olarak estetik yapıda bir araya getirme sanatıdır. Bu sanat estramonlarla da yapılır. Yalnızca ses vererek de yapılır. Dağda ovada hayvan otlatırken, İş yaparken oylanan kadın erkek birçok kişi müziksiz ses vererek bu sanatı işler. Hayvan otlatan çobanlarımızın çoğu bu sanatı kaval denen müzik aletini çalarak da yapar. Denildiği gibi hakikaten Müzik ruhun gıdasıdır.

Bando topluluğu ile de müzik yapılır. Bando Daha çok ağaç, bakır, nefesli ve vurmalı çalgıların kullanıldığı müzik topluluğudur. Bandoları araştırırsak sayfalarca bilgi edinmek mümkündür. Bando ilk kez 15. yüzyılda Almanya’da ortaya çıkmış. Alman müzikçilerin yabancı müzik topluluklarına geçmesiyle, üflemeli çalgıların ağırlıkta olduğu bandolar zamanla Fransa, İngiltere ve Amerika’ya yayılmış. Osmanlı Devleti’nin Avrupa seferleri sırasında, ordunun bir parçası olan mehteran takımı ve müziği, Avrupa’daki bandonun gelişimine büyük etkisi olduğu bilinmektedir. Günümüzdeyse, askerî bandolar başta olmak üzere, Okul bandoları, Belediye bandoları gibi pek çok bando türü bulunmaktadır. Bir kısmı ağızla çalınan, bir kısmı da dövülerek ses çıkaran çalgılardan meydana getirilen en çoğu kırk elli parçadan ibaret müzik takımıdır. Böyle bir topluluk yürüyüş halinde de iş görebileceği için çoklukla bando deyimi, askerî bir orkestra meydana getiren mızıkacılar topluluğu için de kullanılır.

DİNAR BANDOSU 1932 YILINDA CUMHURİYET MEYDANINDA GÖSTERİ YAPARKEN GÖRÜLMÜŞTÜ.

Dinar’da Bando 1932 yılında yapılan seçim sonrası göreve gelen topal Ahmet lakaplı Ahmet Veziroğlu Belediye Başkanı Vehbi Kitiş’ten görevi devralmasıyla ilk icrası belediyeye 41 kişilik bir bando teşkilatı kurmak olmuştur. Belediye bandosu kurulduktan sonra Cumhuriyet meydanında haftada bir gün konserler vermeye başlamış.Halk bandonun etrafını çevirerek yapılan icraatı seyredip dinlemeye başlayıp büyük ilgi göstermiştir.
1938-1942 arası başkanlıklar Kaymakamlarca yürütülmeye başlayınca Bir süre ara veren bando 1942 seçimleriyle göreve gelen ve üç dönem üst üste seçilen Belediye başkanımız Bayram Ali Veziroğlu tarafından belediye bandosu yeniden kurulmuş. Bayram Ali Veziroğlu seçildiği yıllarda
Belediye bandosuna önem vererek daha güzel icraatlar yapabilmeleri için de askeriye bandosundan emekli olmuş Ali Çavuş isimli kişiyi bando şefi olarak göreve getirerek bandonun daha verimli hale gelmesini sağlamıştır.
Ali çavuş döneminde bando santral parktaki bir binada çalıştırmaya başlamıştı. Kapıdan içeri girerken bir eleman DİKKAT diye bağırır tüm ekip ayağa kalkar şefin emriyle oturup çalışmaya başlarlardı.

Ali Çavuş aslen Sandıklı lıydı. Birkaç sene çalıştı sonra yerine ilçede müzik ekibiyle iş yapan Kerim Ölmez göreve geldi. Sonra sırasıyla Hüseyin Arıkan, Uğur Çelik, Gazi Yılmaz görev yaptılar. Gazi şef 6 sene sonra ayrıldı yerine Ast subay emeklisi Beyazıt Güler getirildi. Altı aydır bu görevi sürdürmüştü..

Belediye bandomuz 1950’lerde ki ekibiyle muayyen bir ücretle düğünlere de gidiyordu. Ben 10 yaşlarındaydım çok iyi hatırlıyorum Üçlerce mahallemizde Rahmetli Hamdi Özsoy amcanın oğlu Ali ağabey evleniyordu. Gelin Uluborlu’dan getirilecekti. Otobüslerle gittik. Babam ve Aytekin ağabeyim beni de yanında götürdü. Bizim amacımız düğüne gitmek değildi. Amacımız annem babamdan ayrıldıktan sonra Uluborlulu biriyle evlenmişti. Biz annemizi görecektik. Uluborlu’ya varınca zincirli mevkinde araçlardan indik arkamızdan belediye bandosu eşliğinde Şehre yürümeye başladık. Uluborlu o yıllarda kale yakınında tepede kurulmuş eski bir şehirdi. Sokaklardan geçerken Bandonun sesini duyan dışarıya çıkıp peşimizden geliyor bir kısmı da pencerelerden hayranlıkla bandoyu seyrediyorlardı. Elbette bizde annemizi görmüştük.
Belediye bandomuz o yıllarda komşu il ve ilçelerle köylerimize gidiyordu. Eski Başbakanımız Rahmetli Süleyman Demirel zamanında da bir kaç defa Ankara’ya gitmiş gösteriler yapmıştı. O yıllarda basında bir zaman Babanın Bandosu lakabı verilmişti. İlk defa bir bando Çankaya köşküne çıkmıştı. Sonra SHP lideri Murat Karayalçın ve CHP lideri Deniz Baykal ikilisinin solda birlik için yapılan toplantıya da belediye bandomuz gitmiş. Süleyman Demirel o yıl bando ihtiyacı için 20 milyon lira vermişti. Bando karşılama töreninde rahmetli Özal’a TOMBULUM TOMBUL müziğini çalması da Bando’muza birkaç isim verilmeye sebep olmuştu.Sayın EROĞLUNUN ve BAHÇELİNİN Dinar ziyaretinde de karşıladı. Bunlar BABANIN BANDOSU, TOMBULUN BANDOSU, SOLDA BİRLİK BANDOSU, ALİ ÇAVUŞUN BANDOSU ve şu anda da bandoyu yeniden hizmete sokan eski başkanımızın adıyla SAFFET ACARIN BANDOSU olarak veya yeni BAŞKANIMIZ NİHAT SARI BANDOSU DA dense de Bando’muzun adı DİNAR BELEDİYE BANDOSUDUR.

87 Yıllık bir tarihe sahip olan belediye bandomuz bir dönem her Cuma ve pazartesi günleri merkez okullarımızda öğrencilerin söylediği İstiklal marşına ekibiyle eşlik ederek Bayrağımızı gönderden indirip göndere çıkarmıştır. Şehir içinde gösteriler yapmıştır. Festivallerde ve milli Bayramlarda bulunmuştur. Bazı şehirlerdeki etkinliklere katılmıştır. Her ne kadar ilk kurulduğu gibi 41 kişilik elamanı olmasa da sayısı 15 e,7 ye,5 e 3 e bile düşse Belediye Bandomuz vardır. Temennimiz nice 87 senelere ulaşmasıdır.


                                                           AYHAN KALKAN 24 .09. 2019


ŞAİRİMİZ ABDURAHMAN ERTÜRK’TEN BANDOMUZ
AHMET VEZİROĞLU İLE VAR OLDU  ŞİİRİ
BİNDOKUZYÜZ OTUZ İKİ DE KURULDU
TÜRK HALK MÜZİĞİ VE SANAT MÜZİĞİ İLE YOĞRULDU
KÜLTÜRDE YER ALDI DİNAR BANDOSU

O GÜNLERDE ÇALIŞMAK ZOR DİNAR DA
BAZEN DURAKLADI KALINCA DARDA
SİYASETTE, EDEBİYATTA, SPORDA
HAFIZADA KALDI DİNAR BANDOSU

ALİ VEZİR OĞLU İLE BAŞLADI
NOTALARI NAKIŞ NAKIŞ İŞLEDİ
BAZEN BAHAR GÖRDÜ BAZEN KIŞLADI
BU GÜNLERE GELDİ DİNAR BANDOSU

İSTİKLAL MARŞI İLE BAYRAK KALDIRDI
MECLİS BAHÇESİNE MÜZİK DOLDURDU
BİLMEYENLERE VARLIĞINI BİLDİRDİ
KENDİSİNİ BULDU DİNAR BANDOSU

ALİ ÇAVUŞ DİYE İSİM VERDİLER
SENFONİ ÇALINCA DURDULAR
MOZART MARŞI ÇALDIĞINI GÖRDÜLER
ÖN YARGIYI SİLDİ DİNAR BANDOSU


İKİBİN ÜÇTE PERSONELSİZ OLUNCA
ENSTÜRÜMANLAR ÇÜRÜMEYE KALINCA
SAFFET ACAR BAŞKANLIĞA GELİNCE
YENİDEN VAR OLDU DİNAR BANDOSU

YÜRÜDÜLER GAZİ ŞEFİN PEŞİNDE
ELEMANLARI FARKLI FARKLI YAŞINDA
ZORLANMADI TÜRKÜSÜNDE MARŞINDA
ÇALIŞMAYI BİLDİ DİNAR BANDOSU

FESTİVALE KATILDILAR HER İLE
SÖYLEDİLER NOTADAKİ DİL İLE
CUMHURBAŞKANI DEMİREL İLE
YURDA MARKA OLDU DİNAR BANDOSU

DİNAR BANDOSUNUN TARİHTE İZİ
ÇALDIĞI MARŞLARI MİLLETİN ÖZÜ
SAFFET BAŞKAN İLE GÜLÜYOR YÜZÜ
GÖNÜLLERE DOLDU DİNAR BANDOSU
                            1917
 Abdurahman Ertürk Şair

(Bazıların hor gördüğü Dinarın 41 şairden biri olan Abdurahman arkadaşımın 2017 de bandomuz için yazdığı şiirini sunuyorum)

ETİKETLER:
Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.