Dolar 32,3639
Euro 34,9576
Altın 2.325,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 23°C
Parçalı Bulutlu
Afyon
23°C
Parçalı Bulutlu
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 24°C
Sal 20°C

BELEDİYECİLİĞİN OKULU YOKTUR

BELEDİYECİLİĞİN OKULU YOKTUR
8 Ağustos 2022 09:52
A+
A-

BELEDİYECİLİĞİN OKULU YOKTUR

Bu başlığı özellikle koydum, her vatandaş öğrensin ve ona göre hareket etsin diye. Okulu olmayan bir kurum, kuruluştur Belediye. Peki buradaki iş ve işlemler nasıl yapılacaktır. Tabi ki TECRÜBE ile bu da o işe yıllarını vermiş, o işin başında bulunmuş ve o işi çok iyi bilen kişi veya kişiler tarafından yeni memur olanlara ve vatandaşlarına püf noktalarına kadar anlatılmak ve öğretilmekle yerine getirilecektir. Bunun adına da TECRÜBE ve TECRÜBELİ KİŞİLER denir. Belediyecilikte işte böyle bir şeydir.

Bunun adına usta, çırak çalışması da diyebilirsiniz. Burada bütün yük Belediye başkanından sonra yazı işlerindedir. Belediye yazı işlerindeki Başkatip veya müdürü Belediyecilikte en tecrübeli ve bütün birimlerin işlerine vakıf bilen kişi olduğu için belediye Başkanını da ilk seçilip işe başladığında ona yol yordam yasalardaki lüzumlu maddelerini gösteren kişidir. Bu yüzden Belediyelerde yazı işlerinde çalışan kişilerin yerleri katiyen değiştirilmeden korunmalı, başkanda burada görevli Memura inanıp itimat ederek hareket etmelidir. Yeri geldiğinde müteferrik işlerde örneğin vatandaşın getirdiği dilekçe havalelerinde benzeri iş ve işlemlerde başkan adına imza attığını da dikkate alırsak başkandan sonra o belediyede en yetkili memurdur. Yine bu yazı işleri kalemlerinde ikiden az olmamak üzere memur istihdam ettirilmeli birisi izinli, hasta veya başka bir sebeple ayrıldığında yerine diğer memur aksatmadan işi götürebilsin ki vatandaşın işi aksamasın. Yazı işlerinde çalışan kişiler zaman geçtikçe tecrübe kazanarak belediyenin girdisi çıktısı, püf noktalarına vakıf oldukları için bir Belediye başkanından çok Belediyeciliğin püf noktalarına sahip olurlar. (Tabi ki bu birazda buradaki memurun kafa yapısına bağlıdır) eğer ki burada çalışan memur zeki, atak ileriyi görebilen ve kendisini her konuda yetiştirmek için çalışmalar yapan birisi ise Belediyecilik okulu olan TECRÜBEYİ kazanmış mezun olmuş sayılır. Tembel, pısırık, beceriksiz, verilen işi savsaklayan, üretmeyen ve ileriyi görmeyen kişi, kişiler bu birime katiyen verilmemelidir. Belediyelerin BEL KEMİĞİ olarak adlandırılan bu birime önem vermeyen Kurumlar mutlaka bir yerinden falso verirler. Bunlar Mülkiye müfettişlerinin layihalarında da (raporlarında) açıkça çoğu zaman dile getirilmiştir.

Dinar Belediyesinde bu durum 1984 yılına kadar hep böyle devam etti, yazı işlerinde aynı zamanda nikah akitleri de yapılmakta ve hatta 980 ihtilalinden sonra Kaymakamların baktığı zamanlarda örneğin ben belediye Avukatlığına da iki buçuk sene bakmıştım. Yani burada görev yapanlar her bir yeni işe kendi branşı olmasa bile hazır olmalıdırlar. İş yine ustalığa, tecrübeye dayanmakta olduğu görülmektedir. Yazı işlerindeki kişi yalnız yazışmalarla değil başkanın olmadığı zamanlarda müteferrik iş ve işlemler ve personelin hastalık, izin, diğer durumlarıyla da ilgilenmektedir çünkü bütün personelin gizli dosyaları, sicili onun elinde arşivlenmekledir. Su arızasının, borusunun patlamasından tutun yolların temiz süpürülüp süpürülmediğinden, köy yangınına arozözün gidip gitmemesi durumundan, Zabıta memurları görevlerinin yapıp yapmadıklarına kadar takip ve gerekli talimatları vermekle sorumludurlar. Bunları azcık genişletirsek içine girmeyen konular kalmaz. Tabi ki görevini yerine getiren birimlere bir diyeceğimiz yok ancak Başkanın göremediği veya yabancısı oldu ve bilemediği konularda bu birimde çalışan kişi devreye girer. Ya o birim amirini uyararak ikaz eder veya yapılması gerekli işi başkan adına yaptırır.

Belediye birimlerine ait İşi vatandaş şikâyet etmeden görüp alakalı birime haber vermekle yapılması gerekir. Bir misal vermek gerekirse Belediye Zabıta memurları ikişer guruplar halinde şehrin her gün bir semtinde görevlendirilirler. Bu memur elinde bir evrakla bir işe giderken yolda su patlağını gördüğünde “Bu iş benim görevim değil bana ne” diyemez hemen ilgili birim amirine suyun patladığı adresi sokağı bildirir. Yalnız resmi elbiseli memurlar değil sivil memurlarda belediyeyi alakadar eden bir konu varsa hemen ilgili birimi uyarması gerekir. Ben bir hafta evvel yolda gördüğüm iki zabıta memuruna “santral caddesine yerli yabancı insanlar gezmeye geliyorlar, yol kenarlarında kaldırımlarda yaklaşık 50 santimlik otlar bitmiş bunu bir işçinin eline çapa verin kesip atsınlar” diye uyardım ne yapan var nede alakadar olan bu otlar yalnız burada değil Dörtyol taraflarında ve benim belki de görmediğim her yerde var. Bekledim on gün oldu otlar kesilmedi bende Belediye başkanına bizzat giderek durumu anlattım. Şehir içindeki su akan arıklar çok güzel tamiri yerinde olmuş, şarıl şarıl akan bu temiz su arıklarına bir de elimize geceni atmasak süper olacak. Fakat kendini bilmez kişilerin “su götürür nasıl olsa mantığıyla attıkları çöpler bir yerde tıkanmakta güzel arıkların suyunun yola taşmasına neden olmaktadır.

Bilinen bilinmeyen, görünen görünmeyen Belediye ile alakalı konularda buradan ayrılmış, emekli olmuş, belediyede çalıştığı yıllarda halkın taktirini kazanmış birim amirleri yıllarca bu birimlerinde taktir kazanmış olanlar tecrübeli kişiler olarak adlandırılırlar. Özellikle yazı işlerinden emekli olanlar Belediyeciliğin okulunu bitirmiş tecrübe sahibi kişilerdir ki bunları göz ardı etmeden çalışanların takıldıkları noktalarda bu kişilerden faydalanmak, onlarla konu üzerinde bilgi almak ve tavsiyelerinden faydalanmak çok yerinde olur. Çünkü bunlar okulu olmayan birimin mezun olmuş TECRÜBE kazanmış diplomasız TECRÜBELİ kişileridirler.

SAYGILARIMLA. 05326675701

 

 

 

 

 

 

 

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.