Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 12°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 25°C
Sal 26°C

“Bir Millet İki Devlet Olarak Yolumuza Devam Edeceğiz”

“Bir Millet İki Devlet Olarak Yolumuza Devam Edeceğiz”
20 Kasım 2020 11:04
A+
A-

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkan Vekili Ali Özkaya, Azerbaycan’da yayın yapan ulusal arb 24 kanalında Azeri Gazetecilerin sorularını yanıtladı.
“Bir Millet İki Devlet Olarak Yolumuza Devam Edeceğiz”
Milletvekili Özkaya, Azeri gazetecilerinin 17 kasımda mecliste onaylanan Azerbaycan tezkeresi ile alakalı bilgiler verdi. Özkaya Türkiye’nin Azerbaycan ile bir millet iki millet ilkesi gereğince birbirlerine en yakında 2 devlet olduğunun altını çizerek, “Ermenistan, Azerbaycan’a saldırdıktan sonra, Azerbaycan’ın da meşru hakları çerçevesinde kendine ait işgal altındaki toprakları kurtarma sürecinde Cumhurbaşkanımız, Azerbaycan’a her türlü desteği vereceklerini ve Azerbaycan’ın yanında olacaklarını beyan etti. 10 Kasım itibari ile ateşkesin sağlanması neticesinde Rusya ile Türkiye’nin burada bulunması ve ateşkesin kalıcı bir barış haline gelmesine dönük talepler gündeme geldi. Bu talepler doğrultusunda da Türkiye Cumhuriyeti Anayasası gereceğinde bir kısım askeri birlik ve sivillerin Azerbaycan’ın belirleyeceği noktalarda bulunması için Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından tezkere meclise gönderildi. Anayasamızın Meclise verdiği yetkiye göre bizde bu konuyu mecliste uzunca müzakere ettik ve 1 yıl süre ile tezkereyi onayladık. Bu süre meclis tarafından yine ihtiyaca göre uzatılabilir. Bu karar AK Parti, MHP , CHP ve İyi Parti’nin onayı ile alındı. HDP bu karara destek vermedi.” dedi. Tezkerenin sınırlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirleyeceğine de değinen Özkaya, kararın Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiğini açıkladı.
“Azerbaycanın Yanında Olmaktan Mutluluk Duyduk”
Kararın Türkiye Büyük Millet Meclisinde büyük bir heyecan ve coşkuyla alındığını aktararak “Azerbaycan’ın bu mutlu gününde, bu muzaffer gününde Azerbaycan ile birlikte olmaktan çok büyük bir mutluluk duyduk. İnşallah her zaman söylediğimiz gibi iki devlet bir millet olarak yolumuza devam edeceğiz. Karabağın tamamı Azerbaycan’ın olduğu, orada huzurun barışın ve insanların rahatça evlerine gittiği bir merkez olana kadar Türkiye’nin desteği devam edecek” dedi.
“Tezkerenin Süresini Azerbaycan Belirler”
Tezkerenin 1 yıllık olması ile alakalı da Azeri Gazetecilerin sorusunu yanıtlayan Milletvekili Özkaya, bunun mevcut yasaların müsaade ettiği en üst sınır olduğuna değinerek, “Anayasamız, Cumhurbaşkanı talebiyle meclis yetki verir diyor. Ancak bu sürenin uzatılması ile ilgili herhangi bir sınır yok. Bugün dünyanın bir çok noktasında Türk Silahlı Kuvvetleri görev yapıyor, Kabil, Aden Körfezi, Libya ve Katar gibi bir çok noktada birliklerimiz var. Buradaki birliklerimiz gibi Azerbaycan’da istediği müddetçe Türkiye orada olacaktır. Bu süre bir kısıt değildir” sözleriyle süre ile ilgili bir kısıtın söz konusu olmadığını beyan etti.
“Asker Sayısı ve diğer konuda yetki Cumhurbaşkanımızdadır”
Askerlerin konumlandırılması ile alakalı soruyu da yanıtlayan Milletvekili Özkaya, “Bu kısım tamamiyle Cumhurbaşkanımızın ve ilgili bakanlıklarımızın yetkisindedir. Meclis olarak bizler Cumhurbaşkanımıza gönderme yetkisi veriyoruz. Orada askerlerimizin nereye konuşlanacağı, ne yapacağı, hangi sistemleri, ekipmanları götüreceği, kaç tane asker ve sivil gideceğine karar verme yetkisi Sayın Cumhurbaşkanımızdadır” dedi.

>>> Halk Haber

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.