Dolar 32,3709
Euro 35,0353
Altın 2.325,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 21°C
Az Bulutlu
Afyon
21°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 24°C

BOMBACI MEHMET ÇAVUŞ MEZARI BAŞINDA ANILDI

BOMBACI MEHMET ÇAVUŞ MEZARI BAŞINDA ANILDI
28 Temmuz 2019 18:20 | Son Güncellenme: 29 Temmuz 2019 09:12
A+
A-

Dinar’da Türk Ocakları Dinar Şubesi tarafından Çanakkale gazisi Dinarlı Bombacı Mehmet Çavuş’un ölümünün 74. Yılı münasebetiyle, 27 Temmuz 2019 Günü sevenleri ve hayatta bulunan küçük oğlu Alihsan İpek’in ve Türk Ocağı yönetimi ve üyelerinden bazılarının katılımı ile asri mezarlıktaki anıtı başında anıldı.
Türk Ocakları başkanı Hasan Alpars,Bşk Yrd. Dede Cihan,Raif Öztürk Mehmet Çavuş hakkına yaptıkları açıklamalar öncesi saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla Mezarlık dini görevlisi tarafından Yasin-i Şerif okunmasıyla Şair arkadaşlar tarafından Mehmet çavuş için yazılmış şiirler okundu.
Proğram sonrası Araştırmacı gazeteci yazar Ayhan Kalkan anıt mezarın nasıl yapıldığını soran dışarıdan gelen misafirlere Mehmet Çavuş hakkında 2 defa anılarını yazdığı kitaptan bahsederek karabayırdaki mezarının nasıl buraya aktarıldığı hakkında yaptığı çalışmaları aktardı.Yanında getirdiği ikinci baskısı yapılan “Çanakkalede Bir Dinarlı BOMBACI MEHMET ÇAVUŞ” Kitabından hediye etti…

Türk Ocaklar Dinar Şubesi, Ölümünün 74. Yıldönümünde Çanakkale Gazisi Bombacı Mehmet Çavuş’u Anıt Mezarı Başında Andı.
Sunuculuğunu şair Dede CİHAN’ın yaptığı “Anma Proğramı’na” saygı duruşu ile başlandı, müteakiben İstiklâl Marşı’mız okundu. Mezarlık imamının Kur’an tilavetinden sonra Türk Ocağı Başkanı Hasan ALPARS bir açış konuşması yaptı. Özetle, değerli gönül dostları, Bombacı Mehmet Çavuş’un hayattaki tek evladı Sayın Ali İhsan İpek abimiz, değerli basın, hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum, hoş geldiniz, Türk Ocakları olarak, millî, tarihi, edebi değerlerimizi unutturmamaya çalışıyoruz. Bugün burada bulunmamızın amacı da; Dinar topraklarında doğup büyümüş, medar-ı iftiharımız Mehmet Çavuş’u anmaktır. Kabri nur, mekânı Cennet olsun!
Türk ordusunun Çanakkale Cephesinde verdiği mücadele yalnızca Türk tarihini değil, dünya tarihinin akışını da değiştirmiş ve Yüce Türk Milletinin belirleyici, yönlendirici gücünü bir kere daha gözler önüne sermiştir, Çanakkale Cephesi’nin Anadolu halkına verdiği “azim, umut, kararlılık” Kurtuluş Savaşı’mızın da meşalesini ateşlemiştir. Çanakkale Cephesi, Türk Milleti için bir “Anıtcephe’dir. Her siperi ayrı bir destan olan bu cephede verilen mücadele dünya tarihine ” Çanakkale Geçilemez” ilkesini silinmemek üzere yazdırmıştır.
18 Mart tarihi unutulmaz. Komutanlık becerisiyle savaşın gidişatına yön veren Mustafa Kemal ATATÜRK’e, Bombacı Mehmet Çavuşlara, Seyit Onbaşılara, Yahya Çavuşlara ve nice adsız kahramanlara binlerce dua gönderiyoruz, Allah onlardan razı olsun. Dedi ve “Bombacı Mehmet” adlı şiirini okuyarak konuşmasını tamamladı.
Konuşmasını yapmak üzere Türk Ocağı üyesi, emekli Edebiyat Öğretmeni, Şair-Yazar Raif ÖZTÜRK’söz verildi. Raif ÖZTÜRK özetle: Bombacı Mehmet Çavuş (İpek) Dinar’ımızın ve ülkemizin yetiştirdiği, cesur, yiğit, ender kişilerden birisidir. Onunla ne kadar gururlansak azdır. Bombacı, adından da anlaşıldığı gibi işinin uzmanı, cepheler arasının kısa olması dolayısıyla bomba atmakta, düşmanın attığı bombaları ise geri cephelerine fırlatmaktadır. Düşmana büyük zayiatlar verdirmiştir; ama atılan düşman bombasının elinde patlaması, elinin bilekten kopmasına sebep olmuştur. Bu haline rağmen savaşmak isteğini komutanına ısrarla belirtmiştir, böyle kahramanlar savaşın gidişatını değiştirmişlerdir. Bombacı Mehmet Çavuş Atatürk’ün de övgüsüne mazhar olmuştur. Onlara minnet borcumuz vardır. Ruhları şad, mekânları Cennet olsun dedi. Savaştan sonra Dinar’da Kırbekçisi” olarak görev yaptığından bahsetti ve evlatları, torunları hakkında bilgi verdi.
Şair Rıfat YİĞİT’in okuduğu şiir duygulu anların yaşanmasına vesile oldu. 
Kapanış duasından sonra Türk Ocağı Muhasibi Yusuf ÇETİN’in aldığı ikramlar sunuldu.
Toplantıya Ilıca Mahalle Muhtarı Mehmet YILMAZ da katıldı.

Hasan ALPARS
Türk Ocakları Dinar Şubesi
Yönetim Kurulu Başkanı

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.