Dolar 32,5158
Euro 34,6976
Altın 2.489,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 21°C
Parçalı Bulutlu
Afyon
21°C
Parçalı Bulutlu
Cum 12°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 24°C

ÇİFTÇİMİZE, ÜRETİCİMİZE, KÖYLÜMÜZE SESLENİYORUM; TARLANIZA, BAHÇENİZE, ARAZİLERİNİZE SAHİP ÇIKIN 

ÇİFTÇİMİZE, ÜRETİCİMİZE, KÖYLÜMÜZE SESLENİYORUM; TARLANIZA, BAHÇENİZE, ARAZİLERİNİZE SAHİP ÇIKIN 
17 Temmuz 2022 16:44
A+
A-

ÇİFTÇİMİZE, ÜRETİCİMİZE, KÖYLÜMÜZE SESLENİYORUM; TARLANIZA, BAHÇENİZE, ARAZİLERİNİZE SAHİP ÇIKIN

CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz hükümetin tarım politikalarını eleştirilerek şunları söyledi, ”

Saray iktidarının Tarım ve Orman Bakanı tarım ve hayvancılık için yeni bir düzen kurulacağını açıkladı. Açıklanan bu yeni düzen de, çiftçinin toprağına el konulmasından tutun, yandaşlara teslim edilmesine, mülkiyet değişimine kadar uzanacak planlar var!

Tarımda uyguladıkları plansız/programsız yanlış politikalarla, iktidarın basiretsizliğini ve sorumluluğunu gizlemeye çalışan Bakan Kirişçi, ekilemeyen yaklaşık 4 milyon hektar arazinin sorumluluğunu da çiftçimizin üzerine yıktı. “1 yıl ekilmeyen tarım arazilerinin sahiplerinden devralınıp, ekecek olanlara kiralanacağını” ilan etti. Bu plan, tarım ve hayvancılıkta tarlalara, besi tesislerine el koymaların başlayacağını işaret ediyor!

Gübrenin, mazotun, yemin bir yılda yüzde 300’ün üzerinde artmasının üreticiyi perişan ettiğini görmezden geliyorlar. Ziraat Bankasının Kredi borcunu ödeyemeyen, çiftçimizin arazisine, traktörüne, bahçesine haciz koyduğunu, icradan satışa çıkarttığını unutuyorlar.

Dünyada tüm ülkeler çiftçiye desteklerini artırırken, iktidarın tarım bakanı tarlasını ekemeyen çiftçiye nakdi destek değil, ayni destek verileceğini, mazot, gübre, tohum temin edilerek bir maliyet çıkartılacağını, hasat sonunda da bu ayni desteğin parasal karşılığı ve ürün fiyatı üzerinden mahsuplaşacağını ifade ediyor.

Üreticiye verilen ayni desteğin tutarı sezon sonunda mahsuplaşma aşamasına gelindiğinde yapılan zamlarla başlangıçtaki tutarın iki-üç katına çıkmış olacak.

Üretici bırakın ürünün karşılığını alıp kazanç elde etmeyi, mahsuplaşmada borçlu çıkarılacak. Mazotun, gübrenin, tohumun, ilacın bedeli katlanmış şekilde üreticiden geri alınacak. Bunun da adı “ayni destek” olacak!

Bu plan daha önceden yürürlükte olsaydı; geçen yıl litresi 7,5 liradan verilen 2 bin litre mazot için bugün üreticiden hasat ettiği ürün için litresi 25 TL’yi aşan mazot üzerinden mahsuplaşacaktı. Gübre için yüzde 300 zamlı fiyat talep edilecekti. Üretici bunu veremeyince de arazisine, ürününe el konulacaktı. Şimdi bu plan hayata geçirilmek üzere! Üretici ekemediği arazisi için ayni destek adı altında devlete borçlandırılarak elinde kalan son varlığına da el konulmak isteniyor.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) sahiplerine üç ayda 21,1 milyar TL ödeyen, Gelire Endeksli Senet (GES) alan para- döviz sahiplerine taş atıp elleri yorulmadan yüzde 23 faiz vaat edip KKM ve GES kazançlarından vergi ve stopaj almayan iktidar, üreticiye-besiciye gelince vereceği ayni desteğin bedelini mahsuplaşarak kat kat fazlasıyla talep edeceğini söylüyor.

Bunun da adı Tarım ve Hayvancılıkta Yeni Model, Ayni Destek-Mahsuplaşma oluyor. Tarım arazilerinin, besi tesislerinin, el değiştirmesine hukuki kılıf ve zemin hazırlanıyor.

Ben buradan çiftçimize, köylümüze, üreticimize, hayvan yetiştiricimize sesleniyorum; elinizdekilere sahip çıkın. Tarımda, hayvancılıkta tekelleşmeye gidiliyor. Arazilerinizin, tarlalarınızın, bahçelerinizin kıymetini bilin ve sakın ola bu haramilere teslim etmeyin. Teslim etmeyelim ki, yarın hepimiz kendi tarlamıza, bahçemize ırgat olmayalım!

Seçim kapıda. Ülkemizde tarımı bitiren, çiftçi düşmanı olan bu iktidarı hep birlikte göndereceğiz. CHP iktidarında çiftçimizin yüzü gülecek.

Saygı ve sevgilerimle…” dedi.

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.