Dolar 32,3319
Euro 35,1199
Altın 2.301,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 20°C
Az Bulutlu
Afyon
20°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 24°C

Depremzedelerin Yaraları Sarılmaya Çalışılıyor

Depremzedelerin Yaraları Sarılmaya Çalışılıyor
16 Ağustos 2019 10:13
A+
A-

Geçtiğimiz günlerde Denizli’de meydana gelen deprem Afyonkarahisar’ı da yakından etkiledi. Bölgeye yakın iller Dinar, Evciler, Başmakçı ve Dazkırı’da 727 ev acilen denetimden geçirildi ve hasar tespitleri yapıldı. Vali Vekili Dr. Mehmet Boztepe en kısa sürede vatandaşların sıkıntılarının giderileceğini söyledi.

727 Ev Denetlendi, 223’ü Ağır Hasarlı

Denizli’de meydana gelen depremim Afyonkarahisar’a etkileri hakkında bilgiler veren Vali Vekili Dr. Mehmet Boztepe: “Bozkurt, Çardak ve Baklan çevresini merkeze alan hat, bölgemizin de Dinar, Evciler, Başmakçı ve özellikle Dazkırı ilçesinin bölgeye yakınlığı ile bizde de, devam eden artçıları ile tahminimizin üzerinde bir etki yarattı. Bize haberin geldiği andan itibaren devletin tüm kurumlarıyla AFAD, Çevre ve Şehircilik, 112 ekipleri, İl Özel İdaresi, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü birimlerimizle birlikte bölgeye intikal ettik. Bu çerçevede ilk etapta vatandaşımızda oluşan tereddütleri giderebilme maksadıyla acilen bir ön hazırlık çalışmaları başlatıldı.  İlk günün ardından ikinci gün Özel İdare ve Çevre ve Şehircilik müdürlüklerinden 5 ayrı ekip oluşturduk ve hasar tespit çalışmalarına başladık. Toplam Dazkırı ilçemizde 12 köyümüz, Başmakçı merkez ve 6 köyümüz, Evciler merkez ve 7 köyümüzün talebine istinaden 727 ev acilen denetimden geçirildi. Yapılan incelmede 223 evimiz ağır hasarlı olarak, 321 ev az hasarlı olarak tespit edildi. 15 konutta yıkılmış durumda. Geri kalan 168 konutumuzda ise herhangi bir hasar kaydedilmedi” dedi.

En Fazla Hasar Dazkırı’da

Hasarın ağırlıklı olarak Dazkırı ilçesinde yaşandığına değinen Vali Vekili Dr. Mehmet Boztepe: “Ağır hasar olan 223 konuttan 203’ü Dazkırı ilçemizde. Buradaki 12 köyümüzden ağırlıklı olarak 3 köyümüz Kızılören, Hasandede ve Darıcalar diğer köylere nazaran depremin etkisini daha yoğun hisseden köylerimiz.  Bizim tespit ettiğimiz ağır hasarlı konutlara ilişkin olarak hazırlanan raporları biz AFAD Başkanlığına gönderdik. AFAD Başkanlığı genel hayatı etkileyecek olurunu bayram sonrası muhtemelen en geç Pazartesi alacak. Aldıktan sonra bizler Çevre Şehircilik ve İl Özel İdaresi ile beraber kesin hasar tespitlerini yapıp ağır hasarlı konutların sonucunu netleştireceğiz. Listelerin muhtarlıklara asılması itirazların değerlendirilmesi sonrası kesin hak sahipliği ortaya çıkmış olacak. Kesin hak sahipliği sonrası Valiliğimiz, AFAD ve bölge halkı ile bir araya gelerek kanunda belirlenen yönetmelerden birini seçeceğiz. Ağırlıklı olarak 20 yıl süreli sıfır faizli kredi kullandırma yöntemi ile devlet vatandaşlarımıza konut yaptırıyor. Bizler sürecin hızlı ilerleyeceği kanaatineyiz. Vatandaşlarımızdan bu sürede bizlere gösterdiği duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyorum. Tüm vatandaşlarımıza tekrar büyük geçmiş olsun diyorum” diye konuştu.

Vali Vekili Dr. Boztepe konuşmasının sonunda ağır hasarlı olan evlerin genellikle kerpiç evler olduğuna dikkat çekerek: “ Beton evlerde hasar yok. Bu anlamda da bölgede ciddi bir revizyona ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.