Dolar 32,6237
Euro 34,7525
Altın 2.502,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 12°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 24°C
Sal 24°C

DİNAR HAKKINDA

DİNAR HAKKINDA
16 Aralık 2019 18:33
A+
A-

DİNAR HAKKINDA

Dinar hakkında başlığını yazımı bitirdikten sonra koydum.Bir laf vardır tam hatırlayamadım ama hani esnaf sıkışınca eski defterleri kurcalarmış bir alacak bulayım diye bende bilgisayarımdaki yazıları toparlayıp bir CD ye kayıt yapayım nasılsa artık kitap bastırmak zorlaştı sponsor da bulunmuyor kayıt yapayım ve Yazarlar derneğimize veririm bir zaman belki basılır diye düşündüm.Çünkü bilgisayarlar emniyetli değil.Sitelerdeki köşelerde bile bir yazı kaç yıl kalacak bilgim yok.Bir yazı 50 yıl sonra bulunur mu dersiniz.Ama bir KİTAP sahip çıkıldığı müddetçe yıllar sonra yine bulunur ve okunur.Tıpkı Kuranımız gibi…Bakın kaç yüzyıl Geçmiş kitabımız hala okunuyor tek sahip olunup korunsun.Diğer kitaplarda öyle sahip çıkılırsa yıllar sonra faydalananlar olacaktır.Ben bunun için kitabın basılmasına tarafım.Özellikle araştırma ve bilimsel kitapları bugün Dinar hakkında ki bir konuyu yalnızca Osmanlı arşivinde bulabiliyorsun. Ankara’dan Ferit Cengiz kardeşim bana bazı belgelerin kopyasını atmıştı ne sevinmiştim o yılların belediye çalışanları vardı bugün görev yapanları 50 veya yüz sene sonra yazılı bir belge bulabilecekler mi acaba. Ama bir kitap korunduğu müddet içinde her zaman bulunur. Benim bilgisayarımda ki bilgiler elbette ki zaman içinde yok olacaktır. Ama inşallah bu güne kadar yayınlanan 5-10 araştırma kitabım gelecek nesile ulaşır.

Arşivimde Dinar Restoran ile ilgili yazdığım yazıyı görünce Dinarın eski durumunu hatırlayıp şöyle bir anılarımı tazeleyeyim dedim. Bir zamanların kavşak noktası olan Dörtyol mahallemizdeki Dinar Restoran yazısını görünce diğerlerini de hatırladım ve dedim ki DİNAR EKONOMİSİ NE İDİ NE OLDU…

DİNAR EKONOMİSİ NE İDİ NE OLDU

        Dinar bir zamanlar Ege ve Akdeniz bölgelerinin kavşak noktasında İL adayı idi. Afyon-Denizli-Burdur-Isparta kara yolunun uğrak noktası olması DDY’nın her gün posta treni, motorlu treni, İstanbul tiren seferler olması yaklaşık 15 yıldır hava meydanına yakınlığı her gün yerli ve yabancı turistlerle dolu olan Dinarda neler vardı. Neler olurdu Dinarda?

 İstasyondaki tirenler geldiği zaman o insanlar ne kadar kalabalıklaşırdı. Yolcuları geçirenden çok gezmeye gelenler doldurudu. Ellerinde ki evin buzdolabında soğuttuğu soğuk suyu SOĞUK SU sesiyle bir bardak su satmaya çalışan gariban satıcılar. Afyon kaymağı diye satan satıcılar, Parkları hatırladım ya lokantalar… Bazıları anı oldu. Bazıları yaşam veriyor. DİNAR RESTORAN-APAMEİA, AKDENİZ, ATİK, MİDAS Gibi lokantalarımızın hizmeti hepsi bir masal bir anı olmaya başladı.

İşte aşağıda anı olan 2 fotoğraf DİNAR RESTORANI RÜSTEM VE SADETTİN YILMAZ KARDEŞLERİ ara sıra şehir içinde rağfan yürüyüşüyle dolaşan Bindiği  o Atını bile özlüyoruz.(Fotoğrafını ve şiir yayınlamışım)

 BİR AKROSTİŞ

Rüstem sadettin adıydı geldi iki kardeş

Emelleriydi dinara hizmetleri bu ne biçim iş

Siz de gördünüz mü vurulmuş bir kilit konmuş taş

Toplanmış içindeki düzen yok artık bir iş

Oturacak bir yer yok oturma var git kardeş

Restoran adı kaldı bu nasıl bir iş

Akdeniz var ilerde kalan tek iş

Nerede Apameia Suçıkanda ki eski iş…

                              Ayhan Kalkan 26.09.2019

 Özlemler içine bir de 1000 kişiye aksattırmadan hizmet veren personele sahip APAMEİA Mustafa Acar da katıldı ne diyelim sağlık olsun daha göreceğimiz neler olacak kim bilir?

Elbette arayacağız  Adnan ÖZ, Mustafa Acar,Rüstem ve Sadattin Yılmaz ve Atik, Akdeniz hizmette yenileri doğacak Dinar da aranacak o eski günler.Kim biliyor içinizde içtiniz mi bir tas çorbasını BİZİM KÖYLÜ ABDULLAH AVNİ TÜTÜNCÜNÜN AŞ EVİNDEN…

Anılar Dinarın toz kokmayan o eski pırıl pırıl sokaklarında caddelerinde kaldı nasıl hatırlansın.1920’leri geçeli YÜZ YIL OLDU.Otuzlar,Kırklar,Ellilerden kaç kişi kaldı ki hatırlasınlar.Adı hala yaşatmaya uğraşılıyor her gün geçeriz önünden İMREN diye okunur.Aşçı Kadir Ezanoğlu,Aşçı Eyüp amcanın Özgül lokantası,Aşçı Mehmetalnin bahçeli Yıldız lokantası,Necati Öztürk’ün Saray lokantası ve Çaylıoğlunun lokantası dört yoldaydı değil mi? Çarşıda Ali Çağların Güven lokantası,Emin Çavuşun Yeri,oteli hala duruyor adı yaşıyor AR RESTORANIN…Köfteleriyle meşhurdular Emir Başkkal  ve Mehmet Özel…Abdurahman Üstündağ,Akif Akdağ,Dündar Ezenoğlu,Hamit Çınar,Cevdet Baştürk,Bekir Gürbüz,Hulisi Erdik,Necati Uslu ve yörükoğlu Ahmet ustanın Doyum lokantası..Dinar   Lokantalarında tabaklar yetmezdi bulaşıkçılar siparişlere zor yetiştirirlerdi…

Dinar’ın Pazar akşamı denirdi o zamanlar Pazartesi gününe çünkü ertesi günü Salı pazarıydı …Çivril,Keçiborlu,Uluborlu hatdaha Burdur Isparta’dan gelirlerdi Dinar Pazarına …Zamanın hanları dolardı at arabaları,katır ve eşeklerle…Hanı türkülerde adı gçen ŞU DİNARIN HANLARI var ya o hanları dolduran  araba ve hayvanların sahipleri insanlar yemeklerini yerlerdi bu lokantalarda…Pazarımıza gelen günübirlik pazarcılarımız karınlarını doyururdu  Altıparmakların,Kel Mehmet’in Özkul,Mehmet Şenol,Leblebici Yusuf dayının ve Etem Kaplangil ustaların imalathanelerinde yaptıkları o meşhur Tahin helvası,Köpüklü beyaz helva yarım ekmekle bandıra bandıra nasıl yenirdi insanlar yer boşalsında ben de yiyeyim diye sıra beklerlerdi…Salı günü lokantalarımız dolar taşardı…Hafta sonu kafa dinlenme sohbet etme felekten bir gece çalmanın günüydü.Akşamcılarımızı burada saymıyorum o felekten gece çalmak için bazı lokantalarımız özel menü yapardı müşterilerine onların masaları ayrılır servisleri hazırlanırdı..Müdürler,amirler,mesai arkadaşları,iş adamları o felekten bir geceyi çalarlardı sevdikleri lokantalarda…

        Dinar ekonomisi o zamanlar çok mu iyiydi? Otelleri dolar boşalırdı.Lokantaları öylesine burada aklıma geldi ya Santral Park,Suçıkan ve İncirli park  onlar nasıl çalışırdı bir bilseniz.İşletenler sağ olsa da onlara sorsak nerde o işletmeci Aziz Bekle,İzzet Akar,Çetin Uçman ilk aklıma gelen isimler oldu..Haaa Allah uzun ömür versin Sabri Bekle sağ ona soralım mı eski Dinar ekonomisini? O yılların 9 kışlık ve yazlık sineması vardı Sabri amca Kahve ve park işletmecisi yanı sıra Sinema patronuydu…

        O yılları görüp yaşayan varsa Allah uzun ömür versin. O yılları görüp yaşayanlar iyi bilir eski Dinar nasıldı? O İl olmak için yarışılırdı Sandıklı komşumuzla yakınlarda hiç gittiniz mi Sandıklı komşumuz nasıl bir bakın… Şimdi Dinar nasıl?

Dinar nasıl benim görüşüm Dinarda bir şey olmaz çünkü siyasetçilik yıllardır sürüp devam ediyor.Daha eski yılları hatırlamıyorum ama Rahmetli Bayramali Veziroğlu ve Fevzi Başyiğit,Mehmet Dedeoğlu dönemi belediye başkanlıkları ve sonralarını hatırlıyorum …Bir başkan hizmet olsun diye bir şeyler yapardı,Binalar yapardı (Tek dokunamadıkları onlardı) kutlamak sahip çıkmak için panayırlar düzenlerlerdi,Pazar yerine daha iyi hizmet için beton setler atılır,satış yerleri düzenlerlerdi yeni gelen bu iyi değil deyip yıkar yenisini yapardı.Parklara yenilikler getirirlerdi. Festivaller,Kültürel faaliyetler düzenlenirdi….Ama ne olurdu o siyaset var ya bu yapılanı o yaptı ben başka yapacağım diye yapılanı iptal eder kendi fikrini tatbik ederdi…Ben 76 yaşındayım bu güne kadar hiçbir siyasetçi göreve geldiğine devir aldığı etkinliği yaşatıp devam ettirmiyor…Amaç  o yaptı ben yenisini yapacağım onun yolundan gitmem eskiler unutulsun yeniye bakın deniyor.

Elbette ki böyle düşünce ekonomimize zarar vermiyor mu? Bakın rahmetli Veziroğlu, Dedeoğlu veya Başyiğit döneminde yapılan faaliyetlerden hiç biri devam ettirilmiyor ama yaptırdıkları binaların birçoğu Deprem de görse bu gün ayakta duruyor. Dinar Panayırı devam ettirilseydi bugün ne durumda olurdu?

Acaba diyorum belediye başkanlığına da kaymakamlar gibi atanma yapılsa ikisini birlikte vereceği hizmet nasıl olurdu? Bu olur mu olmaz tabi. Tabi ki denecek ki Demokrasi var. Ne ise boşa kürek çekmeyelim biz anılarımızla kalalım. Gelecek nesil için inşallah iyi bir Dinar olur.  

                                                                    Ayhan Kalkan  17.12.2019

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.