Dolar 32,5960
Euro 34,8231
Altın 2.412,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 28°C
Az Bulutlu
Afyon
28°C
Az Bulutlu
Çar 25°C
Per 21°C
Cum 24°C
Cts 24°C

Dinar Lavanta İle Özdeşleşecek

Dinar Lavanta İle Özdeşleşecek
24 Temmuz 2019 13:46 | Son Güncellenme: 24 Temmuz 2019 13:47
A+
A-

Dinar İlçe Kaymakamı Selami Kapankaya, Köylere Hizmet götürme birliği müdürü Fevzi Şen, Teknik işler koordinatörü Hakan Karagöz, Dinar’da yerel ve ulusal basın görevini yürüten Halk Haber Gazetesi Sahibi ve AA muhabiri İsmail Yılmaz, Dinar Haber Gazetesi sahibi Mehmet Ali Özata, Dinar Haber Genel yayın Yönetmeni Ramazan Gürbüz, TRT muhabiri Eyüp Şahin, Araştırmacı gazeteci yazar aynı zamanda Halk haber köşe yazarı Ayhan Kalkan ile birlikte lavanta ekimi yapılan tarlalar ve satış yeri incelendi.

Dinar Sandıklı karayolu üzerinde sol tarafta lavanta ürünleri ve yöresel ürünlerin satışlarının yapılacağı yeri de inceleyen heyet daha sonra lavanta tarlalarında hasat yapan vatandaşlarla konuştu.

Dinar Kaymakamı Selami Kapankaya kaymakamlık bünyesinde kurulan dernek aracılığıyla lavanta ekimlerinin yapıldığını, daha sonra ise yine kayakamlık tarafından yağının çıkartılıp anlaşılan ilgili firmaya gönderildiğini söyledi.

Dinarelli markasıyla lavanta kolonyası, kremi, sabunu, yüz toniği ve diğer çeşitli ürünlerin yapıldığını da belirten Kapankaya yaptığı açıklamasında şunları söyledi, “Afyonkarahisar’da Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof.Dr.Veysel EROĞLU’nun talimatlarıyla Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi kurulmuştur.

Valiliğimizce İlçelerde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler üzerine çalışmalar ve projeler yapılması yönünde talimatlar verilmiştir.

Fransa’da markalaşan ve son yıllarda Bulgaristanda yetiştirilen lavantaların yağ kalitesinin yüksek olduğu sonucuna varılarak ilk kez ülkemizde Lavandula Angusto Folia – Hemus tipi 230.000 kök yüksek kaliteli Lavanta fidesi 2015 yılı Ekim ayında Bulgaristan’dan temin edilmiştir.

Afyon-Denizli-Antalya yolu Dombay Köyü mevkii üzerinde mülkiyeti hazineye ait 240 dekarlık bir alan bu amaçla kullanılmak üzere Dinar Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne tahsis edilmiş ve 12.10.2015 tarihinde Lavanta Demonstrasyon Projesi protokolü yapılarak iş birliği sağlanmıştır.

Lavanta fidelerinin orman işçilerimizin de katkıları ile yaklaşık 180 dekar alana dikimi yapılmıştır. Arazi ilk kez kullanıma açıldığı ve kimyasal bulunmadığı için 2016 yılında organik sertifikası alınmıştır.

2016 yılı Haziran ayında bitkiler çiçek açmaya başlamış, destilasyon yöntemiyle yağ elde edilmek üzere küçük bir yağhane oluşturulmuştur. Elde edilen yağın test sonuçlarında yağın ana bileşenlerinden Linalol %27,33, Camphor % 0,32, Linalyl Acetate % 29,40 olduğu, ülkemizde elde edilmiş en üst kalitede yağ olduğu tespit edilmiştir.

2016-2018 yılları arasında yaklaşık 255.000 fide üretimi ve satışından 262.387,50 TL, 21,25 Kg Yağ Satışı Karşılığında 5.800,00 TL ve distilasyon ünitesinden üreticilere yağ çıkarma karşılığında 1.380,00 TL olmak üzere toplamda 269.567,50 TL gelir elde edilmiştir. Kaymakamlık himayesinde Dinar Sürdürülebilir Gelişim Derneği kurulmuş, bu dernek ile İçişleri Bakanlığına proje sunulmuştur. Yine bu dernek üzerinden dinarlıların ellerinden çıkan ürün anlamında “dinarelli” markası Türk Patent Enstitüsünce tescillenmiştir. Dernek aracılığıyla kişisel bakım ürünleri (kolonya, krem, oda kokusu, sabun, sıvı sabun, şampuan, duş jeli, tonik, temizleme köpüğü) oluşturularak 2017 yılında İstanbul ve Ankara’da yapılan fuarlarda İlçemizin tanıtımı yapılmıştır. Her yıl artan fide talebine istinaden 2019 yılı içerisinde yaklaşık 200.000 adet fide üretimi yapılmış ve 250.000 TL bedel ile sonbaharda dikim sezonunda alınan taleplere istinaden satışı yapılması beklenilmektedir. Halen lavanta haşatının sürdüğü tarlamızdan da yaklaşık 3 ton civarı lavanta çiçeği elde edilip yaklaşık 50 Kg civarında yağ beklenilmektedir. 

            Bu çerçevede gerek İlçemizin tanıtımı, yöresel ürünleri varlığının sergilenmesi ve satışı, gerekse lavanta fidesinin Ülkemiz geneline yaygınlaşması ve iç pazarda özellikle kozmetik sektöründe yurtdışından ithal edilen ve hammadde olarak kullanılan kaliteli lavanta yağının ülkemizde üretilebildiğinin ortaya çıkarılması, çiftçilerimizce üretimin daha fazla arttırılmasına vesile olarak yurt dışından yağ ithalatın azaltılması, tamamen bitirilmesi hatta ihraç edilerek ülke ekonomisine katkı sağlanması, çiftçilerimize yüksek zirai getiri sağlaması için buna örnek ve teşvik etmek amacıyla lavanta tarlası önünde yaklaşık 340 m² büyüklüğünde geneli ahşap olmak üzere, yöresel ürün satış mağazası yapım işi ihale edilmiş, bina yapımı devam etmekte olup, bina ve müştemilatı yapımı ile çevre düzenlemesi, elektrik ve sulama sistemleri ile birlikte yaklaşık 600.000,00 TL’ye mal olacaktır.  

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.