Dolar 32,3159
Euro 35,1191
Altın 2.296,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 20°C
Az Bulutlu
Afyon
20°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

Dinar’dan Geçen Fay Hattı Yeniden Kırılabilir mi?

Dinar’dan Geçen Fay Hattı Yeniden Kırılabilir mi?
5 Ekim 2022 19:06
A+
A-

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi (DUAM) tarafından AKÜ’nün kuruluşunun 30. yılı etkinlikleri kapsamında ve 6.3 büyüklüğündeki 1 Ekim 1995 Dinar Depremi’nin 27. yıl dönümünde, “Dünden Bugüne Deprem Gerçeği ve Alınması Gereken Önlemler” konulu panel düzenlendi.

Afyonkarahisar’daki faylar kırıldığı zaman 6,8 büyüklüğünde deprem üretebilir”

Dokuz Eylül Üniversitesi DAUM Prof. Dr. Hasan Sözbilir konuşmasında Afyonkarahisar’ın 31 fay hattı ile en zengin illerden biri olduğunu ifade etti. Afyonkarahisar’daki fayların kayma hızları düşük olduğu için çok kısa sürede deprem meydana getirmediklerini söyleyen Sözbilir, şunları söyledi:

“Dinar depremi 1995 yılında olduysa o kırılan parçanın bir daha kırılabilmesi için en az 1000 yıl geçmesi gerekiyor. 30’un üzerinde fay olduğu için bu şansımızı azaltan bir durum oluşturuyor. Bir dezavantajımız ise bu fayların kırılma zamanlarını bilmiyoruz. Onunla ilgili çalışmalarımız yeni başladı. Afyonkarahisar’daki çoğu fayın, geçmişte kaç yılda ve kaç büyüklüğünde deprem üretmiş olduğunu bilmiyoruz. En son depremini ne zaman yapmış veya bundan sonra ne zaman kırılacak gibi soruların cevabını henüz bilmiyoruz. Afyonkarahisar’daki faylardan biri kırıldığında en fazla 6.8 büyüklüğünde bir deprem üretebiliyor. Hangi fayın kırılacağını ya da bu etkiyi oluşturacağını bilmiyoruz. Faylarla ilgili bilgiler çok kısıtlı.”

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.