Dolar 32,5320
Euro 34,8934
Altın 2.422,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 25°C
Az Bulutlu
Afyon
25°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 22°C

EKMEK GRAMAJ VE FİYATI

EKMEK GRAMAJ VE FİYATI
18 Kasım 2019 09:22
A+
A-

                                                        EKMEK GRAMAJ VE FİYATI

                              Allah yokluğunu göstermesin Ekmek, sofralarımızın baş tacıdır. Ekmek olmayan sofra düşünülemez, karnımızın doyabilmesi için de Ekmeğe ihtiyacımız vardır. Beş veya On kuruşluk zam yapıldığında sinirlenir, kızarız ancak yokluğunda servet verilecek bir gıda maddemizdir.  Son zamanlarda fırıncılar tarafından imal edilen normal ekmeğin dışında çeşitli isimler altında çıkarılan ekmeklerin kalite,  gramaj ve fiyat kontrolleri maalesef tam istenilen şekilde yapılamamaktadır. Özellikle Isparta ekmeği, kepekli, çavdarlı, tepsi ekmeği gibi çeşitlerin fiyatları da gramajları da birbirlerini tutmamaktadır. Eski yıllarda Belediyeler tarafından belirlenen ekmek fiyatları işgüzarlar tarafından bu yetki alındı. Dinarda üretilen ekmek fiyatlarını kimin ve nasıl belirlendiğini ise bilen yok.

                                Hatırımda kaldığına göre ekmeğin fiyatının tespiti, kalitesi ve gramajları titizlikle tespit edilerek hesapları,  kar oranları Belediye Encümenleri tarafından yapılırken hiçbir nedene dayanmadan Özal hükümeti tarafından, Belediyelerden alınarak Gıda, Tarım  Bakanlığına devri hiçte yerinde bir karar değildi. Çünkü Belediyelerinin resmi elbiseli zabıta birimleri her gün ekmeği tartar gramajını, kalitesini ve temizliğini kontrol eder hata bulursa cezalandırma yetkileri vardı. Fırıncılarda bunu bildiği için hata yapmamaya özen gösterirdi. Şimdi öyle her gün kontrol, denetim falan yok. Özellikle büyük şehirlerde kalitesi    bozuk, gramajı  eksik ve fiyat durumu şikayet edilmediği müddetçe  imalata devam ediliyor.

                            Eski yıllarda odunla ısıtılan fırınlarda ekşi mayadan olan ekmeklere doyum olmazdı. O yıllarda her Belediyeye tahsis buğdayı verilirdi.  Halk ihtiyacı Tahsis buğdayları Belediyenin belirlediği un fabrikalarına kırdırarak un haline getirdikten sonra şehirde bulunan fırınlara sıra ile ekmek yapmaları için teslim edilir ekmeğin devamlı kalite, fiyat ve gramajı da kontrol altında tutulurdu.  Dinar Belediyesinde bu işi yıllarca yazı işlerinde biz yürütmüştük. Fırıncıya zam verileceği zaman bir çuval undan gramajına göre kaç ekmek çıkarıldığı ve kaç gram olacağı hesapları titizlikle yapılarak bir çuval un ve fırıncının masrafları, kar oranları da hesaplandıktan sonra Belediye Encümenince karar alınarak yürürlüğe girerdi. Bunların takibi kontrolü görevli Zabıta memurları tarafından her sabah fırınlarda yapılır ve eksik gramajlı ekmek çıkaranlar olursa ekmeklerine belediyece el konularak Belediye binası önünde düşük fiyatlardan halka satılarak bedelleri belediyeye irat kayıt edilirdi.  Bu uygulama bir  cezaydı, bunu bilen fırıncı fiyata ve eksik gramaja titizlikle dikkat ederlerdi.


                        Ekmek fiyat, gramaj ve kalite kontrolleri Belediyelerden alınıp Gıda ve tarım Müdürlüklerine verildiği günden bu güne kadar bu kontrollerin gıda ve tarım müdürlükleri tarafından özellikle Dinarda hiçbir gün yapıldığını gören var mı? Ben kaç defa bu soruları adı gecen kuruma sorduysam tatmin edici bir cevap alamadım. Yaptığım araştırmalar sonunda Dinarda çok sayıda pide fırını ve katmer yapan iş yerleri de var, Pide fırınlarında gramajlar ve fiyatlar birbirlerini tutmuyor, denetim saten yok.  Ticaret odası pek bu işe karışmıyor, gıda ve tarım Müdürlüğünde de bir bilen çıkmadı, belediye Zabıta birimleri yalnız gramajı ve sağlıkla alakalı denetim yapabildiklerini söylediler.

                        Fiyat, gramaj veya temizlik yönünden vatandaş kime gideceğini bilmediği gibi resmi kurumlarda bu husus da ne yapacaklarını maalesef bilmiyorlar. Belediyelerden yetkiler alındıktan sonra ekmekle alakalı bu uygulamalar “  Gıda Tarım Müdürlüğü, Belediye Zabıta birimleri ve Ticaret sanayi odası müşterek toplanarak bir çuval undan kaç ekmek çıkacağının hesapları yapılıp masraflar düşüldükten sonra fırıncının kar oranı bir liste halinde çıkarılıp komisyon raporu hazırlanıp tasdik edilerek yürürlüğe girmesi gerekir” olarak biliyoruz. Ama bu uygulama şu an yapılmıyor. Hatta büyük şehirlerde esnaf teşekküllerinin kurmuş oldukları Dernekler de bu komisyonlara dahil edilmektedir. Dinarda da   Bazı yerlerde 250 gramlık ekmek 125, bazı fırınlarda 200 gram ekmek Bir liradan satılmaktadır. Pide fırınları ve katmer yapanların gramaj ve fiyatları hiç bir zaman kontrol edilmez, bu esnaflarda paşa gönülleri nasıl isterse öyle hareket ederler. Bu resmi daire veya kurumların başında olanlar, lütfen bir silkinin bu konularda ne yapılacağını bilmiyorsanız iki satır yazı ve telefonla yakın İl ve İlçe yetkililerine sorun size tatmin edici bir cevap vereceklerdir. Daha sonra da toplanıp Dinar da bu işlerle iştigal eden esnaflar için bir karar verin, emin olun vatandaş da esnaflarda rahat bir nefes alacaklardır.

SAYGILARIMLA.

05326675701

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.