Dolar 32,4764
Euro 34,8041
Altın 2.478,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 20°C
Az Bulutlu
Afyon
20°C
Az Bulutlu
Cum 13°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 21°C

EKMEK İSRAFINA DİKKAT ETMİYORUZ

EKMEK İSRAFINA DİKKAT ETMİYORUZ
22 Kasım 2020 10:49
A+
A-

                                                     EKMEK İSRAFINA DİKKAT ETMİYORUZ

                             Sofraların baş tacı açıkan kişinin olmazsa olmazı Ekmek bilinçsizce kullanıldığı için hep israf olmakta ve bunun bir türlü önüne de geçilememektedir. Ekmeğin çöpe atılmasındaki faktörler gereğinden fazla ekmek alınması, satın alınan ekmeğin uygun koşullarda saklanmadığı bayatlamasına neden olunduğu içindir. Dinar da bile apartman kapıları önüne torbalara konularak asılmış ekmekleri her zaman görmek mümkündür. Türkiye genelinde israf edilen bir yılda ekmek milyarları bulmakta bu miktar paraya çevrildiğinde dudak uçuklatacak rakamlar ortaya çıktığını üzülerek görmekteyiz.

                      Millet olarak bizler ekmeksiz edemeyiz ve yemekle birlikte ekmek tüketiriz. Bayatlayan ekmeği maalesef çoğunluk olarak atıp tazesini alıyor tüketemediğimizi tekrar israf ediyor ve bu böyle devam edip gidiyor. Aslında aile fertleri olarak evde bir günde ne kadar ekmek tüketiliyorsa o kadar ekmek alınması gerekir. Şayet bir aile olarak üç adet ekmek tüketiliyorsa beş ekmek alırsanız ekmek mutlaka artacaktır. Kalan ekmekler bayatlasa dahi kullanmasını bilen onları değerlendiren ev hanımı varsa hem kendi bütçesine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmuş olacaklardır. Ülke genelinde gecen sene verilerine göre gün de yüz yirmi milyon ekmek üretildiği ve bunun yüzde 10’u yani 12 milyonu israf edildiği ekmek üreticileri federasyonu tarafından açıklanmaktadır. Adamlar israf edilen ekmek bedellerini hesaplayarak yılda bir buçuk milyar doların çöpe gittiğini bu parayla 250 Devlet hastanesi,500 tane orta ve ilköğretim okulu, 500 kilometre beş şeritli yol yapılabileceğini söyleyerek dikkatleri çekmektedirler. İsraf edilen ekmek para olarak hesap edilince en cahilimiz bile ekmeklerin israf edildiğinde gerek aile bütçesi ve gerekse ülke ekonomisine verdiği zararı açıkça görmektedir.

                              Türk çiftçisinin ektiği buğday eskilerde ülkede yaşayan insanlara yetiyordu. Şu anda ekmeklik hububat ülke insanımıza yetmediği için Rusya başta olmak üzere dışa bağımlıyız. Tarım da çok gerilerde kaldık, ekilecek alanlar betonlarla kaplandı, köydeki çiftçi de şehirlere özendirildi göçler başladı. Ekilecek alanlarımızın çoğunluğu da boş duruyor. Önemli tedbir alınmasa Allah göstermesin felaketler yaşanır. Bilim adamları son günlerde sık yaptıkları açıklamalara göre önümüzdeki yıllarda KITLIK YAŞANACAĞINDAN bas bas bağırıyorlar. Dikkat ederseniz ekim ayında ülke genelinde yağmur görülmedi, kasım ayının son günleri hala yağış yok. Her gün paran kadar ekmeği alabiliyorsun, fakat paran olsa bile ekmeği bulamayacağın günleri yaşamaman için İSRAF etmemeye çalış. Bu gün Türkiye de seksen yaşın üzerinde olanlar bu nimetin kıymetini en çok bilenlerdir. Açlığın ne demek olduğunu, bırakın tazesini bayatlamış kuru bir ekmeği bile bulamadıklarından bahsederler. O günleri yaşamış olanlar ekmeği bayatlasa da kapı önüne asmaz israf etmezler. Kapının önüne ekmek asmak, çöplere atmak ne demek?  İhtiyacından fazla ekmek alma, ekmeği uygun koşullarda sakla veya hiç bilemedin buzdolabında muhafaza et.

                         Ekmeği çöpe atmak ne demek, bu nimete ulaşamayan milyonlarca insan var dünyada. Bu anlatılanlara rağmen yinede bayatladı diye ekmeği sokağa bırakacaklar olabileceğini düşünerek Başta deprem evlerinin kapı önlerine veya çöp bidonu kenarına konulan içinde ekmek olan torbalar sokak hayvanları tarafında dağitılmakta, deşilmektedir bunları önlemek için de Belediyemizin çöp konteynırlarının konulduğu yerlere bir metre yüksekliğinde kalın bir demir çubuğun başı U şeklin de yaptırılıp gömülürse torbalar ile buraya asılması neticesinde sokak hayvanlarının dağıtmasının da önüne geçilmiş olacaktır. Hayvan besleyenler tarafından oradan alınıp yem olarak kullanılır. Antalya belediyesi böyle bir çalışma yapmış hiç olmazsa ekmekler ziyan olmuyor hayvanlara yiyecek olarak kullanılmış olacaktır.

               Ülke genelinde her gün 12 milyon ekmeğin israf olması çok düşündürücü bir rakam. Bu bize hayal gibi geliyor fakat ekmek israfının çoğunluğu yemekhaneli iş yerleri, hastaneler, otel, tatil köyleri yatılı okulların başını çektiğini düşünürsek bu rakamların doğruluğu ortaya çıkmış olur.    En kısa zamanda hükümetin ilgili kurumları, Bakanlıkları bu konulara el atmaları, önleyici tedbirlerin şimdiden ele alınması, halkın alıştırılması çok yerinde olacaktır. Ekmeği bayatlasa bile ısıtarak, çorba gibi yemeklere doğrayıp tüketmeyi çocuklara bile öğretip israfı önlemeliyiz.

SAYGILARIMLA 05326675701

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.