Dolar 32,5788
Euro 34,8961
Altın 2.434,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 25°C
Az Bulutlu
Afyon
25°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 24°C

FaceApp’ta Yaşlanmak Güzel Peki Gerçekler Bize Ne Diyor ?

FaceApp’ta Yaşlanmak Güzel Peki Gerçekler Bize Ne Diyor ?
23 Temmuz 2019 18:08 | Son Güncellenme: 23 Temmuz 2019 18:09
A+
A-

            2014 Yılında Rusya merkezli bir şirket tarafından kurulan ve hızla tüm dünyaya yayılan; geçtiğimiz haftanın neredeyse her saniyesini sosyal medyada tanıdığımız, bir çok ismin yaşlandığını gördüğümüz FaceApp uygulaması bir çoğumuzun “Sabah kalktım, telefonumda ki herkes yaşlanmış, kaç sene uyudum ben ? Ne oldu bana ?” diyerek mizahi bir şekilde sorguladığımız ve eğlenceli bir program olduğunu keşfedip kendimizin de hemen bir fotoğraf ile mizaha dahil olduğumuz anlara şahitlik etmişizdir.

            Ancak madalyonun diğer yüzüne baktığımızda yaşlılığın sadece fiziksel yaşlanma olmadığını; biyolojik, psikolojik ve sosyolojik boyutları ile birlikte temel olarak üç farklı düzeyde insanın yaşlılık sürecine etki eden bir konu olduğunu biliyoruz.

Yaşlanma bunların yanında, kuşak, kültür, yaş katmanları, cinsiyet, göç, aktif yaşam, eğitim, genetik faktörler, geriatrik hastalıklar, hafızada gelişen durumlar gibi spesifik etkenlerde yaşlanmamıza etki etmektedir.

 Yaşlılık bir süreçtir çok değerli bilim insanı Prof. Dr. İsmail Tufan yanlış bilinen bir doğruyu “65 yaşında yaşlılık başlar” tanımını şu şekilde düzeltmiş ve yeni neslin prestijli bir mesleği olan gerontologlara “Yaşlanmanın ana rahminde başlayıp, ölünceye kadar devam eden bir süreç olduğunu” ifade etmiştir.

            Uygulama yoluyla yaşlanan tüm bireylerin fotoğrafların da hep bir tebessüm bulunmaktadır, ancak bugünün 60 yaş altındaki bireyleri kronolojik yaşlarının 60 ve üzerine ulaştığında yine bugünkü gibi gülen fotoğrafları ile poz verebileceği konusunda endişelerimiz mevcuttur.

 Çünkü halen genç olarak ithaf edilen ülkemiz hızlı ve sessiz bir şekilde yaşlanmakta tıpkı uygulamada olduğu gibi ülke bazında göz açıp kapayıncaya kadar tüm toplumun yaşlandığını ve genç nüfusun yerini yaşlı nüfusa bıraktığını görmemiz çok yakın bir süreçte gerçek olacaktır.

Bir insan ömrünü ortalama 80 yıl olarak düşünürsek ve ülkelerin ömürlerinin insan ömründen en az 10 katı fazlası, hatta zamanı geldiğinde yönetim şekli ve diğer devlet olabilme yapılarında ki değişim ile kökün aynı kalıp yenilendiğini ve böylelikle sonsuza dek var olacaklarını algılamak zannederim zor olmayacaktır.

 Vermiş olduğumuz FaceApp örneği de nasıl ki saniyeler içerisinde insanı yaşlandırabiliyorsa, ülkeler içinde aynı şekilde 20-25 yıllık bir süreç saniyeler ile aynı çerçevede düşünmek doğru olacaktır.

Son olarak unutmamız gereken toplumsal yaşlanma gerçekleştiğinde mevcut durum yine bugün eğlendiğimiz gibi mizahi bir olguya dönüşebilmesi için bu günden planlanan ve uygulamaya konulan gerontolojik müdahaleler ile mümkün olacaktır. Kynk: Halk Haber

Öğr.Gör. Uzman Gerontolog  Faruk Yaşar Gürdal

Gerontologlar Derneği Başkanı

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.