Dolar 32,3753
Euro 35,0108
Altın 2.325,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 23°C
Açık
Afyon
23°C
Açık
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 25°C
Sal 22°C

GECE BEKCİSİNİN CAYDIRICI SİLAHI DÜDÜKTÜR

GECE BEKCİSİNİN CAYDIRICI SİLAHI DÜDÜKTÜR
24 Temmuz 2019 13:27
A+
A-

                        1985 Yıllarında her ne hikmetse bekçilik alımına son verilmişti,  aradan üç beş sene geçtiğinde Dinarda hırsızlık olaylarının artması neticesi çıkarmakta olduğum “Dinarın sesi” gazetesinde gece bekçilik sisteminin yeniden gelmesi için bir yazı kaleme almıştım. Aradan uzun yıllar geçti, Vatandaşların  şikayetleri de dikkate alınarak o zamanın İçişleri Bakanı Efkan Ala geçe bekçiliği sistemini geri getiren yasayı tekrar yürürlüğe koymuştu. Çok geçte olsa Dinar’a da sekiz kişilik gece bekçisi tayin edilerek göreve başladığını memnuniyetle öğrendik. Fakat bir eksiklik göze çarpıyordu. Düdük çalmasından sözde rahatsız olan birkaç kişinin şikâyeti sonrasında düdük çalmadıklarını öğrendik. Aslında düdük gece bekçisinin olmazsa olmazıdır. Düdük gece bekçilerinin caydırıcı silahıdır.

                       Eski yıllarda Dinarda şehir fazla dağınık olmadığı için gece bekçileri bir mahalleden diğer mahalleye düdük sesiyle hem birbirleriyle haberleşirler hem de insanların malına, canına zarar verebilecek hırsızlık yapacak olanlarda başta olmak üzere O düdüğün sesinden kaçacak yer aralardı. 1940 lı yıllarda şarktan Dinar’a gelen Kürt olarak tabir ettiğimiz doğulu vatandaşlardan Dinarlıların yakından tanıdığı İbrahim ve bekçi başı Bahattin üresin, geceleri resmi gündüzleri sivil elbise ile görev yapan Muhittin bekçi Dinara hizmet eden son bekçilerdi aradan gecen yıllar sonra tekrar Dinara sekiz gece bekçisinin görev yaptığını memnuniyetle örgendik. O yıllarda “Çarşı ve mahalle bekçileri”  sokakların güvenliğiydi. Geceleri düdüğü çaldığı zaman insanlar kendisini güvende hissederdi. İki üç mahallenin, caddelerin halkını çok iyi tanıyan, insanlara güven veren,güneş batımından sabahın aydınlanmasına kadar  yaya olarak dolaşarak dükkan,mağaza,pasaj kilitlerine kadar yoklar,açık olanları sahibine haber verirlerdi. Mıntıkası dahilinde herkesi tanır yabancı gördüklerinde sorguya çeker şayet gece geç vakitse bu cadde ve sokakta ne aradıklarını öğrenir şüphelenirse karakola götürür, hastası varsa, yolunu şaşırmışsa, birisini arıyorsa yardımcı olarak işini görür aradığı kimseyi bulup evine teslim ederlerdi.

                          Çarşı ve mahalle bekçiliğinde eskiden tahsil durumu pek aranmaz güvenilir, cesur, çalışkan ve fiziki durumları göz önüne alınarak bekçi  alınırdı. Şimdi lise veya muadili mezunları imtihan yapılarak bu göreve getiriliyorlar. Dinarda görev yapanlarda genç yetenekli çocuklar. Merkez mahallelerinde ikişerli ve yaya olarak akşamın dokuzunda işe başlayıp sabahın günün ağarmasına kadar görev yapan çarşı ve mahalle bekçilerinin güvenliği tam istenilen şekilde sağlayabilmeleri için de Düdük çalınmasının şikâyet değil teşvik edilmesi gerekir.

                        Dinar yaklaşık otuz seneden beri hasret kaldığı gece bekçilerine artık kavuştu. Ancak, eski yıllarda bir elin parmakları kadar olan mahalle sayımız şu anda yirmi sekize çıkarılmıştır. Bunların şehir merkezine yakın olan mahalleler bekçiler tarafından, kenar mahalleler motorlu Polisle denetlenmektedir. Dinar son zamanlarda Belediye sınırları çok genişlediği için görev yapan Polis memuru açığı göze çarpmakta bu nedenle de mesai gözetmeden bazı görevler sekiz saat yerine on iki saat hatta daha fazla mesai yapıldığı görülmektedir. Dinar’a yeni Polis memurlarının da bir an evvel atanması zaruret haline gelmiştir. Kapalı alanlardan olan başta Adliye,Hükümet gibi  benzeri yerlerde  devamlı  olarak nöbet tutan Polis memurlarını da hesaba kadarsak Emniyet Müdürlüğünde asayişi sağlayacak,olaylara anında müdahale edecek Memur yok denecek kadar azdır. Bu yüzden Dinara çok acil takviye Polis Memurlarının da tayinleri de yerinde olacaktır.

                        Ülkemizde her yıl işlenen toplam suçun % 90,ının kişilere ve mala karşı işlenen suçlardan oluştuğu söylenmektedir. Özellikle geceleri ev ve iş yerlerinde meydana gelen başta hırsızlık olaylarının önlenebilmesi için Mahalle ve gece bekçilerinin de Dinarda göreve başlamaları  halkı fazlasıyla memnun etmiştir. Ancak; Gece bekçilerinin düdük çalmalarının kısıtlanması hoş karşılanmamıştır. Vatandaşlar ”   Gece bekçisinin düdük bir nevi silahı, caydırıcı olmazsa olmazıdır. Onun sesini duyan başta hırsız, kötülük yapacak kişiler sesinden kaçacak yer ararlar”  Bekçilerimize düdük çalmaları önerilmeli, eskiden olduğu gibi bu sesi duyan kişilerde evlerinde, iş yerlerinde huzur ve emniyet içerisinde olduklarından emin olarak başını yastığa rahatlıkça koyabilmelidir. Genç, fiziki durumu noksansız ve lise mezunu bu çocuklar özellikle geceleri ev ve iş yerlerinde meydana gelen hırsızlık olaylarının cereyan ettiği yerlerde görevlendirilen çarşı ve mahalle bekçilerimiz sayesinde bu suçlar hiç görülmeyecektir. Dinar rahat, huzur ve emniyet içerisinde bekçilerimizin çaldığı düdük sesini duyarak rahatça uyuyabilecektir.

SAYGILARIMLA

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.