Dolar 32,3122
Euro 35,0643
Altın 2.278,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 20°C
Az Bulutlu
Afyon
20°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 24°C

İGM Üyesi Orhan: OLAĞANÜSTÜ GÜNDEM.

İGM Üyesi Orhan: OLAĞANÜSTÜ GÜNDEM.
17 Mart 2023 16:29
A+
A-

OLAĞANÜSTÜ GÜNDEM…

Afyonkarahisar İl Genel Meclisi 17-03-2023 tarihinde olağanüstü gündemle toplandı.

Onbir ilimizi kapsayan ve geniş bir coğrafyayı etkileyerek, tarım sektöründe oluşabilecek üretim kaybını önleyici tedbirler kapsamında, Sayın Valimizin önderliğinde, İl Tarım Müdürlüğümüzün organizasyonu ile baharlık ürünlerin teşvik kapsamında ektirilmesine karar verildi.

Özellikle yağlık Ayçiçeği ve Nohut üretimi boşluğunu doldurma adına, İl Genel Meclisi kurumsal kodlu Encümen bütçesinden 6 milyon tl. ödenek, ilgili ilçelere bağlı, Köylere Hizmet Götürme Birliğine aktarılarak, İlçe Tarım Müdürlüğünün organizasyonu ile yüzde 75 hibe destekli yağlık Ayçiçeği tohumu ve Nohut tohumu dağıtımı yapılacaktır.

Gündem adına aldığımız söz ile teşvik kapsamında görüş ve kaygılarımızı belirttik.

Dinar Bölgemizin özellikle Nohut üretiminde, emek korumayan fiat politikası, DOMUZ TEHLİKESİ ve iklim şartlarına bağlı BULUT VURMA risklerinden dolayı çok tercih edilen bir ürün olmadığını belirttik. Geçmiş yıllarda birim fiat olarak Buğday fiatının iki katı, üç katı bir fiata tekabül ederek, ortalama bügünkü değerle kğ. fiatı 15 – 20 tl. olması gerekirken, Konya Ticaret Borsasında toptan satış fiatının 6 – 6.5 tl. den işlem görmesinin doğru olmadığını, üreticinin bu şartlarda para kazanmasının imkansız olduğunu belirttik. Ayrıca üreticinin elinden düşük fiata alınan mahsülün marketlerde nihai tüketiciye 40 – 55 tl. arasında satılarak, oluşan gıda enflasyonu ve alımgücü darlığının sorumlusunun MİLLETİN EFENDİSİ olmadığını belirttik.

Teşvik kapsamında yağlık Ayçiçeğinin de geçen yıl ekildiğini, CANAVAR OTU riski ve olumsuz hava şartlarından dolayı beklenen üretim rekoltesinin yakalanamadığını, ALIM GARANTİSİ oluşturulamadığı için de ortalama 15 tl. öngörülen fiatın 5 – 8 tl. bandında kalarak üreticinin para kazanamadığını belirttik.

Bu kaygılarımıza rağmen risklerin en aza indirilerek üretimden vazgeçemiyeceğimizi belirterek, Milletin Efendisinin alın terinin karşılığı olan makul ALIM GARANTİLİ para kazanabileceği ortamın mutlaka sağlanması gerektiğini vurguladık. saygılarımla…

 

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.