Dolar 32,5320
Euro 34,8934
Altın 2.422,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 25°C
Az Bulutlu
Afyon
25°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 22°C

Menderes Nehri Tehlike Saçıyor

Menderes Nehri Tehlike Saçıyor
30 Ağustos 2021 17:41
A+
A-

3 Köyün Mahsulleri Kurudu
Çiftçiler Büyük Zararda

Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesine bağlı Yesilhüyük, Duman ve Yüksek köylerinde çiftçilerin ekmiş oldukları ayçiçeği ürünlerinin neredeyse yüzde 90’ı kurumuş durumda.
Köylerin kenarından geçen ve tarımsal sulamada kullanılan Büyük Menderes Nehrinden aşırı derecede kirli suların geldiği, akan suyun renginin ise bazı günlere göre değiştiği iddia edildi.
Tarlalarını bu su ile suladıklarını ve sulamanın hemen akabinde ise ürünlerin kuruduğu da belirtildi.
3 köy muhtarı ve mahsulleri ölen çiftçiler konuyla alakalı bazı açıklamalar yaparak bölgede bulunan fabrika atıkları yüzünden Büyük Menderes Nehrinin kirlendiği de yapılan iddialar arasında.
Yeşil Hüyük Köyü Muhtarı Hasan Kaplan kendi köyü dahil olmak üzere 3 köyde toplamda 20 bin dekar arazinin sulandığı Büyük Menderes Nehri’ndeki kirli su nedeni ile mahsullerin kuruduğunu belirtti. Yetkililerden konu ile alakalı yardım isteyen Kaplan bir an önce konunun çözülmesini talep etti.
Duman köyü muhtarı Mehmet Erim ve Yüksel Köyü muhtarı Oğuz Ocak ise çiftçilerin mahsullerin kurulmasından ötürü çok büyük zararlar çekildiği, sadece mahsullerin değil nehirde yaşayan bütün canlıların ise zarar gördüğünü söylediler.

Yesilhüyük Köyü çiftçilerinden Ramazan Koyuncu isimli vatandaşımız da çiftçilik yaptığı esnada ellerini su ile temas ettirdiğini bu nedenle de cilt kanseri olduğunu kaydederek şunları söyledi, “Yıllardır bu köyde çiftçilik yapıyorum. Sulama esnasında mecburen ellerimiz su ile temas ediyor. Ellerim için doktorlara gittim hiç bir şekilde sağlığıma kavuşamadım. Cilt kanseri olduğum söylendi. Bana doktorlar çiftçilik işini bırak dediler”dedi.

Tarlasına ektiği ayçiçeği ürünlerinin Büyük Menderes Nehrinden geçen su ile suladıktan sonra kurumaya başladığını, yaptığı masrafın bile karşılanamayarak zarar ettiğini belirten üretici Ünal Taylan ,”Ben bu tarlaya yanan ekinleri toplattırmak için işçi tutacağım. Ama işçinin parasını ödeyemez. İlk ekerken baya masraf ettim. Bu su sorununun bir an evvel çözülmesini istiyorum” dedi.
2 Üniversite Bitirdi Çiftçi oldu
Kamuda iş bulamadığı için köyüne dönüp çiftçi olmaya karar verdiğini söyleyen Doğan Bayram isimli genç çiftçi 2 üniversite bitirdiğini iş bulamayınca büyük umutlarla köyüne gelerek çiftçilik ten para kazanmak istediğini ancak sulama sorunu yüzünden hüsrana uğradığını söyledi. Ayciceklerin de kalitenin olmadığını bu sebeple de tüccarların köye gelmediğini de ifade eden Bayram, “Fabrikaların kendi arıtma tesislerini kurması gerekir. Bir arıtma maliyeti belki fabrikaların 1 aylık cirosu bile değildir”dedi. Özel. Haber

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.