Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 17°C
Az Bulutlu
Afyon
17°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 25°C
Sal 26°C
Çar 22°C

MUHARREM AYI VE AŞURE GÜNÜ

MUHARREM AYI VE AŞURE GÜNÜ
1 Ağustos 2021 15:07 | Son Güncellenme: 1 Ağustos 2021 18:37
A+
A-

MUHARREM AYI VE AŞURE GÜNÜ
İslam tarihinde önemli bir yeri olan Muharrem ayı ve aşure günü diyanetin takvimine göre 9 Ağustos pazartesi günü hicri yılbaşı ile başlayacak ve bu yıl AŞURE günü 18 ağustos Carşanba günü kutlanacaktır. Aşure orucu tutmak isteyenler bir gün daha ilave derek İKİ gün veya ÜÇ gün oruç tutarlar. Bu oruç Ramazan oruçundan sonra en faziletli oruç olarak kabul edilmiş ve önceki yılın küçük günahlarına kefaret olacağı sevgili peygamberimiz tarafından bildirilmiştir.
Ülkenin her kesiminde Muharrem ayı ve aşure günü müslüman halkımız tarafından oruç başta olmak üzere çeşitli ibadet,yardımlaşarak değerlendirilmektedir. Muharrem ayı geldiği zaman aşure hemen hemen her evde yapılmaktadır. Aşure yapmayan komşulara da bir iki tabak üzerleri süslenerek dağıtılır. Aşure, her evde bulunan yemeklik kuru baklagillerin karışımıyla şeker ilave edilerek yapılmaktadır. Aşure yapılacak büyük tencer veya kazanlarda buğday,pirinç,nohut kuru üzüm, kuru incir, kayısı, kuş üzümü başta olmak üzere şaker ilave edilerek kaynatılır ve kıvama gelinceye kadar pişirilir. Kıvama gelen aşure kepcelerle tabaklara konularak soğumaya bırakılır. Tabak soğuduğunda aşurelerin üzerine ceviz içi veya fıstık içi ufalanarak süslenir ve eş dostlara, akraba ve yakın uzak komşu ayırmaksızın dağıtır.
Diyanet takvimine göre 9 Agustos pazartesi günü hicri yılbaşı ile başlayacak ve bu yıl AŞURE günü 18 .Agustos carşanba gününe denk gelmektedir. Bir çok müslüman vatandaşlarımız bu günlerde aşure oruçu tutmaktadırlar. Bu oruç aşure gününden bir gün evvel ve bir gün de sonrasını da ileve ederek üç gün tutanlar olduğu gibi, aşure gününe bir gün daha ilave dip iki gün oruç tutanlar da vardır. Resulullah(s.a.s.) Ramazan orucu dışında en faziletli oruç, Allahın ayı muharremde tutulan oruçtur. Diye buyurmuştur. Yine Resulullah (s.a.s.)” Aşure oruçunun önceki yılın küçük günahlarına keffaret olacağını umarım.” Diyerek oruç tutmayı iyi ve güzel bir uygulama olarak kabul etmiştir . Peygamberimiz (s.a.s.) müminin aile etrafına Aşure gününde her zamankinden daha çok ikramlarda bulunmasını tavsiye etmiştir. Yine bir hadiste şöyle buyurulur. “ Her kim Aşure gününde ailesine ve ev halkına ikramda ulunursa Cenabı hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder” Diye hadisler vardır.
Yine kaynakların ifade ettiğine göre bu ismin verilmesinin diğer hikmeti,o günde cenabı hak On Peygamberine On değişik ikram ve ihsanda bulunduğu içindir. Bu imkamlardan bazıları şöyledir;
Allah c.c. hz. Musaya aşure günün de bir mucize ihsan etmiş,Denizi yararak firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.
Hz. Nuh gemisini Cudi dağının üzerine Aşure gününde demirlemiştir.
Hz. Yunus balığın karnından Aşure günü kurtulmuştur.
Hz. Ademin tövbesi Aşüra günü kabul edilmiştir.
Hz. Yusuf kardeşleri tarafından atılan kuyudan Aşura günü çıkarılmıştır.
Hz. İsa Aşure günü Dünyaya gelmiş ve Aşura gününü semaya yükselmiştir.
Görüleceği gibi Muharrem ayı ve içinde bulunan Aşure günü islam aleminde çok büyük olayların cerayan ettiğinden belkide bu yüzdendir ki, hemen bütün islam ülkelerinde ON muharremde çeşitli tahılların bir araya getirilerek yapıldığı AŞURA TATLISI yapılır, eş,dost ,komşuya Aşura yedirme geleneği devam eder. Aslında bu gelenek tamamen Örf ve adete dayalı bir gelenek olarak vatandaşlarımız tarafından her yıl canlılığıyla yaşatılmaktadır. Muharrem ayını değerlendiren oruçunu tutan ve ibadetlerini yerine getiren kullarından eyle Allahım.
SAYGILARIMLA 05326675701

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.