Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 17°C
Az Bulutlu
Afyon
17°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 25°C
Sal 26°C
Çar 22°C

MUZAFER MADEN ARDINDAN

MUZAFER MADEN ARDINDAN
12 Aralık 2019 12:57
A+
A-

MUZAFER MADEN ARDINDAN

  ACI HABERİ; ONU SEVENLERİ ÇOK ÜZDÜ EDEBİYATIMIZ BİR ARAŞTIRMACI YAZARI KAYBETMENİN ÜZÜNTÜSÜNÜ YAŞIYOR

MUZAFFER MADEN 1929-2019

           İlk Diş Hekimi+Araştırmacı yazar:1990 ve 2019 da yayınladığım Geyiklerden Dinara İZ Bırakanlar kitabımda Muzaffer Maden ağabeyime yer vermiş ve onun bu resmini basmıştım. Onu biricik eşi muhterem hanımefendi ANNE MARİA MADEN ile her geldiğinde görürdüm. İkisi de beni ziyaret ederler bana getirdikleri özel çukulatayı veririler yazdığım yeni bir kitap varsa imzalatıp alırlardı.1993 de Dinara geldiklerinde Sayın eşi Anne Maria adına yeni yaptırdığımız HALK KÜTÜPHANESİ Çocuk bölümüne halıfleks kaplatmıştı. Onun acı haberini internetten okuyunca derecesiz üzüldüm. Yazdığı kitabını merakla ve zevkle okudum. Sanki onunla gezmiş gibi olmuştum. Kitabımda ki ona ayırdığım bölümü onun hatırası için aynen aktarıyorum. Yengemiz Hanımefendi sevgili biricik eşi Anne Maria MADEN’E İncesu halkına onu sevenlere BAŞ SAĞLIĞI DİLER Nur içinde yatmasını dilerim…

(Sağlığında 1990 da bana anlatmıştı İZ BIRAKANLAR kitabına bunları koy demişti)  Muzaffer Maden İncesu beldesinin meyvelerinden Dinar’ın ilk Diş Hekimidir. 1929 Doğumlu Maden köyünde okuduğu yıllarda babası çift sürmeye tarlada çalıştırmaya götürdüğünde onu gören öğretmeni Goca muallim Mahmut Salman bir elinde saban bir elinde kitap çift sürdüğünü gördüğünde onun üst sınıflara yani diğer okullara gitmesini sonuna kadar okuması için babasına söylemiştir.      

Muzaffer Maden Afyon lisesini bitirince İstanbul’da okumaya başlamış.1953’te İst. Hekimliği okulundan mezun olunca, memleketi Dinar’da hekimliğe başladı. Mesleğini ilerletmek için 1962 de İsviçre’ye gitmiştir. Orada çalışırken Anna Maria isimli bir bayanla tanışmış ve evlenmiştir. Mesleğine İsviçre’de devam etti. Yıllarca İsviçre’den izine geldiğinde Türkiye’de boş vakitlerini kütüphanelerde araştırmakla geçirdi. Türk Dil Türk tarihini inceledi. Bu arada yıllık izine çıktığında yeni görme arzusuyla Türkiye’nin komşu ülkelerini, Avrupa’nın kuzey ucundan güney ucuna kadar hemen, hemen tamamını, Amerika Birleşik devletlerinin Havaiye kadar büyük bir kısmını 3 kez, Bahama, Jamaika adalarını, kuzey Afrika, Kenya, Güney Afrika’yı, Pakistan, Hindistan, Tayland, Kamboçya’nın belli başlı yerlerini gördü.

1988 de yıllık iznini Moskova’nın doğusundaki yabancılara girmeye yeni izin verilen Novosibirsk, İrkutsak, Baykal gölü, Alma Ata, Taşkent, Semer kant, Buhara, gibi Orta Asya’nın önemli yerlerini, 1990 da Kuzey Çin ve ünlü ipek yoluyla Doğu Türkistan’ın yabancıların görmesine yeni izin verilen yerlerini gezdi. 1993 de ben halk kütüphanesinin yeni binasını yaptırıp taşındığımızda beni ziyarete gelmişti. Yanında eşi Anna Maria Hanım da vardı. Anna Maria kütüphanenin çocuk bölümünün beton zeminini beğenmemiş tabanına halfleks döşetmişti.1994 de emekli olan Maden gezilerini, anıları ve düşüncelerini kaleme dökerek 160 sayfalık ofset baskılı eseri olan KAŞGAR ve ÖTESİ’Nİ yayınladı. Halen İsviçre de yaşamını sürdürmektedir. Her yıl yaz ayını İstanbul’daki evinde ve Kuş adasındaki yazlığında geçirmektedir. Dişçilikten emekli olmuştur. Mevcut malzemelerini Suçıkan’da ki müzeye bağışlamıştır.

GÜLE GÜLE GİT… ALLAH RAHMET EYLESİN… SENİ SEVENLER SENİ ÖZLEYECEKLER. HER YAZ DİNARA GELİŞİNİ HATIRLAYACAKLAR…

12.12.2019 Ayhan KALKAN

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.