Dolar 32,5998
Euro 34,8065
Altın 2.490,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 12°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 25°C
Sal 25°C

NEDRET GÜRCANI KAYBETTİK

NEDRET GÜRCANI KAYBETTİK
2 Eylül 2019 17:27
A+
A-

                             

                   !931 yılında Dinarda dünyaya gelen Nedret Gürcan İlkokulu Dinar yeniyolilk okulundan mezun olduktan sonra orta öğretimini izmirde tamamladı. Hastalığı nedeniyle tahsiline devam edemedi. Dinar’da iş hayatını sürdürürken VATANDAŞ gazetesini çıkardı. Küçük yaşlarda şiire olan düşkünlüğü iyi bir şair olmasına neden oldu. Şiirler yaprağı ismi altında bir dergi çıkarmaya başladı. Siyaseti Cumhuriyet Halk partisini tercih ederek yıllarca Dinar İlçe Başkanlığı ve belediyede Meclis üyeliği ile Başkan vekilliğini üstlendi.  Dinarda Sosyal ve kültürel hizmetler de hep öncülük yaptı.990 Yılında Dinardan ayrılarak Ankara ya yerleşti. İki erkek ve bir kız üç çocuk babası olan Nedret Gürcan 88 yaşında Ankara da hayatını kaybetti.

                 Nedret Gürcan, İzmir Buca ortaokulundan 1947 yılında mezun olduktan sonra bir türlü peşini bırakmayan hastalığı nedeniyle aylarca hastanede yattı, tahsiline bu yüzden devam edemedi. Sağlığına kavuştuktan sonra Dinara dönen Gürcan Babası Osman Gürcan ve Amcası Mehmet Gürcan ile yaptıkları Gürcanlar un fabrikasını işletmeye başladılar. Nedret Gürcan Cumhuriyet meydanında bulunan evlerinin altında bir yazıhane açarak fabrikanın işleriyle uğraşmaya başladı. Edebiyata olan düşkünlüğü güzel, beğenilen şiirler yazmasına vesile oldu. 1954- 1957 yılları arasında bütün kişiler tarafından beğeni kazanan Şiirler yaprağını çıkardı. Kendi yazdığı şiirleri bu dergide topladı. Dinar da mahalli gazeteler çıkardı. Milliyet, Cumhuriyete yazılar gönderdi, 957 yılında Akis dergisine yazmış olduğu yazıdan soruşturma geçirdi. Bu arada siyasetle yakından ilgilendi ve Dinar Cumhuriyet Halk partisinin on dört sene başkanlığını yaptı. İki devre Belediyenin meclis üyeliği ve Başkan vekili olarak görevlerde bulundu.

                Dinar’ın sosyal ve kültürel etkinliklerinde aranan bir simaydı, özellikle 955 ve 960 lı yıllarında Milli Bayram gecelerindeki BALO eğlencelerinde şiirleriyle katkıda bulunur, taklit yapabilen veya sesi güzel olanları bizzat sahneye çağırarak şarkılar okumasına önderlik ederdi.  Dinar gençler birliği spor kulübü başta olmak üzere bütün okulların, sivil toplum örgütleri ve derneklerin tertiplemiş oldukları konser, tiyatro, müsamere, eğlenceleri maddi, manevi destekler, sahneye çağrıldığında katiyen itiraz etmeden günün önemiyle alakalı konuşma yaparak şiirlerini okumaya başlar. Dinarlı hemşerileri de onu sıkılmadan dinlerlerdi. Bunların yanı sıra bir gazete çıkarmak amacıyla Dinarda ilk matbaanın kurulmasını sağladı ve 954 yılında “vatandaş” adı altında gazeteyi çıkardı.  Nedret Gürcan şiirleri yanı sıra öykü kitapları da yazarak değerlendiren bir kişiydi,  bunlardan bazıları “ Benim sevgili taşram, Hoşça kal Dinar, yaşanmış taşra öyküleri, İzmir de üç gün ve bir gece” bunlardan bazılarıdır. Bunlara ilaveten çok sayıda şiirlerini kapsayan kitaplar piyasada satılmaktadır.

           İki ay kadar önce telefonla görüştüğümüzde rahatsız olduğunu birazda yaşın verdiği sıkıntılar, halsizlik çektiğini ve eskiden olduğu gibi artık yazamadığından bahsederek, şimdi bizim yazdıklarımızı okuduğunu, bana da yazmaya devam etmemi söylemişti. Ondan sonrada bir daha konuşmak nasip olmadı.  Tanrı mekânını Cennet eylesin. Değerli insan Nedret Gürcan’ın cenazesi Ankara da Karşıyaka mezarlığında toprağa verileceği çocukları tarafından açıklanmıştır. Rahmetli Nedret Gürcan; Niyazi, Barkın ve Etil isimli üç çocuk babasıydı. Allah rahmet eylesin, makamı cennet olsun inşallah.

SAYGILARIMLA

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.