Dolar 32,5589
Euro 34,6816
Altın 2.415,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 28°C
Az Bulutlu
Afyon
28°C
Az Bulutlu
Çar 25°C
Per 21°C
Cum 25°C
Cts 26°C

SOSYAL MEDYADAKİ YALAN HABERLER

SOSYAL MEDYADAKİ YALAN HABERLER
14 Aralık 2019 14:58
A+
A-

                                              SOSYAL MEDYADAKİ YALAN HABERLER

                             İnternette asılsız haber ve bilgiler son zamanlarda çoğaldı, bunların içerisinde dini konularında yer aldığını görmekteyiz. Asılsız yazılımları bazı vatandaşlarımız doğru olup olmadığını araştırmadan paylaşmakta, onun paylaştığını görenler de iş olsun diye tıklamaya devam ederek yalana, yanlışa ortak olmaktadırlar. Unutulmamalıdır ki; internet ve sosyal medya ortamlarında karşılaşılan her bilgi doğru değildir. Araştırmadan, bilgi sahibi olmadan paylaşmak da doğru olmaz. Diğer okuyan insanları da yanılmamak, şüpheye düşürmemek için her önümüze gelen haber, yazı ve fotoğrafları tasdik edercesine paylaşmamak gerekir.

                              Evlerimizin başköşesindeki bilgisayarlardan sonra tabletler ve son zamanlardaki telefonlarda internetlerden özellikle facebook kısmında gezinilmesi milyonlarca insanın baktığı bir ortak nokta haline geldi. Dünyadaki facebook kullanıcı sayısı sıralamasında Türkiye’nin,  Amerika,    İngiltere,Endenozya dan   sonra 4.sırada  yer alıyormuş. Buralara yazılan kısa haberler, insanların dikkatini çeken fotoğraf, olaylar ve özellikle Dini konulardaki yalan ve yanlış yazılımları bazılarımız doğruluğunu araştırma yapmadan paylaşmamız neticesi daha sonra bunu görenlerinde inceleme yapmaya gerek duymadan iş olsun babından tasdik eder mahiyetide tıklamaları yalan ve yanlışın çoğalmasına neden olmaktadır. Daha doğrusu bazılarımız bilmeden  yalanlara muhatap olmaktayız.  Aslında şüpheli ve güvenli olmayan bağlantılar dolaşıma girdiğinde ve tıklandığında, virüs ve zararlı yazılımlar bilgisayara otomatik olarak yerleşiyor. Bu zararlı olan yazılım ve virüsler de dolandırıcılık amacıyla kullanıldığı söylenmektedir. Bunları da hesaba kattığımızda bilinçsizce yapılan paylaşımın ne kadar hatalı olduğu ortaya çıkmaktadır.

                            Özellikle İslam dini konusunda yazılanların İslam diniyle alakası olmayan yalan bilgi ve peygamberimizin hadisleriymiş gibi yanlış yazılanların facebookta yer alması ve paylaşılması daha çok yanlıştır. İş olsun diye yazılmış ve bazı kişilerinde yanlış veya doğru olduğuna bakmaksızın paylaşılması şayet o konu yalan, yanlış yazıldıysa bunları paylaşmakla günahı tasdik etmiş  olduğumuz gibi bizden  sonra  paylaşan kişileri de  o günaha ortak etmiş olduğumuzu bilmemiz gerekir. Haberlerin,yazıların  doğru , güvendiğimiz kişi veya kaynak tarafından yazıldığından emin olmak mecburiyetindeyiz. Hiç bir kaynağı bilinmeyen haber, ses kaydı, dini konuları araştırma yapmadan paylaşmak sonucu da bilgi kirliliğine de hizmet etmiş olmaktayız

                           Birde okuduğunu ANLAMADAN, YAZILAN MAKALE VEYA HABERE hiç alakası olmayan yorumları yapanlar var, bunlar yazarı, yazanı sevmeyen, aşırı partizan veya o kişiyi çekemeyen tipler olarak değerlendirmek gerekir. Çünkü bunları okuyan bilinçli kişiler tarafından doğru yorum yazılınca diğerleri gülünç bir duruma düştüklerinin farkında bile değiller. İnternet ortamında ve özellikle sosyal medyada yalan haberleri paylaşarak insanların zarar görmesine, madur olmasına masum insanlarının canının yanması sebep olanlar suç işlemektedirler. Efelenerek ben fecabook ortamında her aklıma geleni yazar, paylaşırım ve bana kimse karışamaz diyemezsiniz. Bize ilginç gelen her haberi paylaşımı yaymadan önce şapkayı önümüze koyup düşünmek, kaynağının ne olduğunu araştırmak ve mantıklı olup olmadığına bakmak lazımdır. Bu yazılanları okuyarak bilgi alarak geçebiliriz mutlaka bu yazıların altına yorum yapmak, paylaşmak mecburiyetinde de değiliz.  İlgimizi çeken her türlü haber, fotoğraf, yazıların mutlaka yararlı olduğu kadar zararlı olanlarda vardır. Bunlara dikkat edersek dünyada olup bitenlere anında ulaşabiliriz. Dikkat ederseniz son zamanlarda düğün, nikâh yapanlar bile davetiyeler yerine sosyal medyayı kullanarak yapılacak olan toplantı, eğlencenin yer ve zamanını sosyal medya vasıtasıyla duyurabiliyorlar. Bu yüzden insanlara faydalı yanını alıp zararlı tarafına dokunmazsak bize sosyal medya çok yararlı bilgiler kazandırır.Özellikle dini konuları içeren yazılarda çok dikkatli olmamız  gerekir.

      SAYGILARIMLA. 05326675701

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.