Dolar 32,5949
Euro 34,8066
Altın 2.495,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 12°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 19°C
Pts 25°C
Sal 25°C

Ünlü Şairimiz Nedret Gürcan Vefat Etti

Ünlü Şairimiz Nedret Gürcan Vefat Etti
2 Eylül 2019 12:17 | Son Güncellenme: 2 Eylül 2019 12:18
A+
A-

Dinarlı dünyaca ünlü şair ve yazarımız Nedret Gürcan ikamet ettiği Ankara’da yaşamını yitirdi.

Dinar’ı ülkemize ve tüm dünyaya tanıtan, ilçeye ve bölgeye gazetecilik mesleğini getiren, birçok gazeteci yetiştiren, 6 adet yapıtı bulunan Nedret Gürcan uzun bir süredir hastalığı nedeniyle tedavi görüyordu.

88 yaşında hayata gözlerini yuman şairimiz Gürcan Salı günü Ankara Maltepe camiinde kılınacak ikindi namazının ardından düzenlenecek olan cenaze namazıyla Karşıyaka mezarlığına defnedilecek.

Hemşerimiz, Dinarlı şair ve yazarımız Nedret Gürcan’a Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine baş sağlığı dileriz.

Nedret Gürcan Kimdir?

26 Haziran 1931’de Dinar’da doğdu. İzmir Buca Ortaokulu’nu bitirdikten sonra öğrenimini sürdürmedi. Babasına ait irmik fabrikasında çalışmaya başladı. İzmir’de arkadaşları Tarık Dursun, Cengiz Tuncer, Ziya Metin’le birlikte ‘Kervan’ adlı dergiyi, Dinar’da ‘Şairler Yaprağı’ adlı dergiyi yayımlandı. Gazetecilik, yazarlık yaptı, siyasetle uğraştı. 
  
İlk şiiri 1948 yılında yayımlandı. Şiirleri ve yazıları Varlık, Yeditepe, Kaynak, Kervan, Şairler Yaprağı, Mülkiye, Yücel gibi dergilerde  yayımlandı.

İlk şiir kitabı 1953’te Ankara Kaynak yayını olan Yaşadıkça Aşk’tır. Bunu 1956’da Şairler Yaprağı yayını olan Festival, 1963 ve 1972’de İstanbul Yeditepe yayınlarından İki Beyaz Çizgi ve Bulut İndi, 1996’da İstanbul Yaprak yayını Tutkun ve Kırgın, 1998’de İstanbul Broy yayını Beş Çayı adlı şiir kitapları izler. 1952’de İzmir’de Tarık Dursun K. ve Cengiz Tuncer’le sekiz sayı süren Kervan dergisini çıkarırlar. Kervan’dan sonra, Dinar’da, 1954-1957 arasında çıkan ve 36 sayıya ulaşan, Şairler Yaprağı adlı şiir dergisini yayımlar, zamanın en ünlü şair ve edebiyatçılarını bu taşra dergisinde barındırır. O yıllarda Kaynak’tan sonra tek şiir dergisi olan Şairler Yaprağı hep yenilikten yana olur, yeni şairlere fırsat tanır. Gürcan, bir aşk şairi olarak hafızalarda yer etse de, toplum düzenindeki bozukluklar, taşra ve kent insanı, taşra yaşamının zorlukları, gündelik yaşamın sıkıntıları, heyecanları şiirlerinde yer alan konulardandır. Bir ayağı taşrada, diğer ayağı büyük şehirlerde olan Gürcan, şiirlerinde taşra ile kent arasında bir köprü kurar. Yaşadığı tüm zorluklara rağmen taşrada da şiirin var olabileceğini herkese gösterir, şiiriyle taşraya ayna tutar. Şiiri taşra insanının direnişinin bir sembolüdür. Gürcan sadece şair, iş adamı değil, aynı zamanda gazeteci ve siyasetçidir. 2000 yılında, Salihli Şiir İkindileri’nin XXIII.’sünde Egeli Üç Şair başlığı altında düzenlenen etkinlikte Dionysos Şiir Ödülü’ne lâyık görülür. 2003 yılında, Dünya Yayınları’ndan Benim Sevgili Taşram adlı anı kitabını yayımlar. Ocak 2005’te taşra öykülerinden oluşan Yaşanmış Taşra Öyküleri adlı kitabı yayımlandı.

Yapıtları: 
Yaşadıkça Aşk (1943) 
Festival (1956) 
İki Beyaz Çizgi (1963) 
Bulut İndi (1972) 
Tutkun ve Kırgın (1996) 
Benim Sevgili Taşram (anı) 
  

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.