Dolar 32,5453
Euro 34,9629
Altın 2.424,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 22°C
Açık
Afyon
22°C
Açık
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 22°C
Pts 21°C

DÜNYA ALZHEİMER GÜNÜ

DÜNYA ALZHEİMER GÜNÜ
21 Eylül 2021 14:17 | Son Güncellenme: 21 Eylül 2021 14:21
A+
A-

DÜNYA ALZHEİMER GÜNÜ

21. Yüzyılın en derin ve toplumsal hastalıklarından biri olarak görülen Alzheimer Hastalığı, hastalığın tanınması ve hastalıkla mücadele amacı ile 21 Eylül günü Dünyada Alzheimer günü olarak yerini almıştır. Yapılan araştırmalara göre dünyada 30 milyon Alzheimer hastası mevcuttur ve 2050 yılında bu rakamın 80 milyon olacağı tahmin edilmektedir.

Alzheimer hastalığı, ilerleyen yaş ile başlayan ve uzun yaşam hastalığı olarak da bilinen bir takım unutkanlık problemlerinden sonra zihinsel, bilişsel ve davranışsal bozukluklar ile devam eden günlük yaşam aktivitelerini etkileyici beyinsel bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Hastalık hasta ile birlikte ona bakan kişiyi ve aileyi de olumsuz etkilemektedir. Bu konu ile ilgili uzman personelin istihdam edilmeyişi, toplumu bilgilendirici seminerlerin az olması, hastalıktan korkulması, hastalıktan utanılması ve geri çekinilmesi gibi problemlerden dolayı toplumda derin yaralar açtığı da farklı gerçeklerdendir.

Gerontologlar Derneği ve Süleyman Demirel Üniversitesi ile birlikte  Alzheimer Hastalığı ile mücadele için üzerimize düşen görevlerden bakım merkezlerinden, evde demans hastası olanlara kadar ücretsiz bilgilendirici eğitimler ve kamuoyu farkındalık çalışmaları yapıyoruz. Alzheimer hastalarımızın ve ailelerinin yalnız kalmaması için, hastalıkla mücadelede toplumumuzun yaralarını sarmak için çalışmalarımız bundan sonrada devam edecektir.

Alzheimer hastalığını senede bir gün olarak değil her an hastalığın unutulmaması gerektiği ve hastalığa yakalanmamak için genetik faktörlerin dışında kalan riskleri toplumumuzun bilinçlenerek en aza indirmesi gerektiğini vurguluyoruz.

Alzheimer hastalığında da tüm hastalıklarda olduğu gibi erken teşhisin önemi göze çarpıyor, tedavide uygulanan yöntemler ile hastalığın seyri yavaşlatılabiliyor ve hastalığın semptomlarında düzelmeler olabiliyor. Alzheimer hastalığından korunmak için zihni aktif tutmak, düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek, mümkün olduğunca stresten uzak bir yaşam, alkol ve sigara kullanmamak belli başlı kriterler arasında sayılmaktadır.

Alzheimer hastası olan vatandaşlarımız için kendilerini yalnız hissetmemeleri ve hastalıkla ilgili yardıma ihtiyaç duydukları anda bizlere ve diğer yetkili kurumlarla iletişime geçmelerini öneriyor, yaşı ileri olan yurttaşlarımızın basit unutkanlıkları olması halinde uzman hekimlere başvurmalarını tavsiye ediyoruz.

 Anılarınızı önemsemeniz ve Alzheimer hastalığının farkında olmanız dileği ile sağlıklı günler dileriz.

Öğr.Gör.Uzm.Gerontolog

Faruk Yaşar Gürdal

Gerontologlar Derneği Başkanı

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.