Dolar 32,5554
Euro 34,8359
Altın 2.430,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 24°C
Az Bulutlu
Afyon
24°C
Az Bulutlu
Per 22°C
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 22°C

Vatandaş bir hafta pazara çıksa, ertesi hafta çıkamıyor

Vatandaş bir hafta pazara çıksa, ertesi hafta çıkamıyor
11 Mayıs 2023 13:52
A+
A-

Vatandaş bir hafta pazara çıksa, ertesi hafta çıkamıyor

 

CHP Afyonkarahisar Milletvekili ve 1. Sıra Milletvekili Adayı Av. Burcu Köksal, vatandaşların bir hafta pazara çıksalar ertesi hafta pazara çıkamaz hale geldiklerini söyleyerek, “Vatandaşlarımız bir şey alamıyor, çünkü paranın bir hükmü kalmadı” dedi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve 1. Sıra Milletvekili Adayı Av. Burcu Köksal beraberinde Demokrat Parti Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Gültekin Uysal, CHP Milletvekili Adayı Anıl Halis Akar, Millet İttifakı’nın il ve ilçe başkanları, Çay eski Belediye Başkanı Hüseyin Çağrı ve partililerle birlikte esnaf ve vatandaşları ziyaret ederek 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekili genel seçimi için destek istedi.

HALKIN İKTİDARINDA ASGARİ ÜCRET 4 KİŞİLİK AİLENİN GEÇİNEBİLECEĞİ MİKTARDA OLACAK

İlk olarak beraberindeki kalabalık heyetle birlikte Çay İlçesi’nde esnaf ve vatandaşlarla bir araya gelen Milletvekili Burcu Köksal, “Halkımızla birlikte bu ülkeye baharları getireceğiz. Ülkemizin geldiği durum içler acısı emeklisi de asgari ücretlisi de bir hafta pazara çıksam ertesi hafta çıkamıyorum diyor. Vatandaş bir şey alamıyorum çünkü paranın bir hükmü kalmadı diyor. Bakın basit bir hesap; Afyonkarahisar için asgari ücretli bir aile 3 çocuklu hani AKP Genel Başkanı 3 çocuk yapın diyor ya 3 çocuklu 5 kişilik bir aile Afyonkarahisar için, bugün oturabilecek bir evin kirası 2000-2500 liradan başlayıp 7-8 bine kadar çıkıyor. Ben ortalama bir rakam çıkardım kira için 3 bin lira, elektrik faturası yani bugün 200-300 liradan başlıyor. 1000 liraya kadar çıkıyor. Evdeki elektrikli eşya kullanımına göre çünkü elektrik bir hayli pahalandı özelleştirdikleri için zam üstüne zam yapıyor şirket. 400 lira elektrik diyelim, su parası 100 lira desek, doğalgaz 800 lira..! Birçok aile bin liranın üstünde fatura ödüyor ama ben en düşükten hesap etmeye çalıştım. 800 lira; ailenin telefon gideri bugün herkes cep telefonu faturası ödüyor mecburen 150 lira onu yazsak, 3 çocuk için çocuklar bir de küçük falan olursa bez gideri maması, okul masrafları aylık 1000 lirayı bulacak en düşükten hesaplarsak. Bunlar mecburen o ailenin her ay yapması gereken masraflar 5450 lira yapıyor toplam. Bugün asgari ücret kaç lira 8.500 lira şimdi bu 5.450 liralık harcamayı bu aile her ay yapmak zorunda. Yiyecek olarak 5 kişilik aile her gün simit yese, bir simit 5 lira, 5 çarpı 5 eşittir 25 lira… Bir öğünde 25 liralık simit yiyecek aile. Günlük 75 lira eder bunu 30 ile çarptığınızda 2.250 lira ediyor. 5.450 liralık zaruri giderle topladığınızda 7.700 lira ediyor kalan 800 lira. Simit hesabı çok basit bir hesap et yok, tavuk yok, balık yok, süt yok, peynir yok, makarna yok, bulgur yok, pirinç yok, yağ yok, şeker yok, tuz yok hiçbir şey yok. Halkın iktidarında asgari ücret 4 kişilik bir ailenin geçinebileceği miktarda olacak. Zaten bizim iktidarımızda da bu zamlar olmayacak. Yani ülke bir kere rahat nefes alacak.” ifadelerini kullandı.

HERKES HAKKINI, EMEĞİNİN KARŞILIĞI ALACAK

Daha sonra Afyonkarahisar merkezde CHP İl Yönetim Kurulu Üyeleri, partililerle birlikte Sebze-Meyve Halini ve Fuar Hastanesini ziyaret eden Köksal, “Millet İttifakı’nın iktidarında piyasalarda istikrar sağlanacak. Bu istikrar tabana yayılacak ve toplumun tüm kesimlerinin refah düzeyi artacak. Bütçeyi herkese açacağız. Herkese eşit bir dağılım olacak. Herkes hakkını alacak. Bu hakkını alacak lafı bir slogan değil, gerçekten herkes hakkını alacak. Çalışmasının, emeğinin karşılığını alacak. Biz bunun için iktidara gelmek istiyoruz. Bugün asgari ücreti ne kadar yükseltirseniz yükseltin zamların önüne geçemediğinizde üretim maliyetlerini aşağıya düşüremediğinizde ülkenin ekonomisi düzelmez. Bir taraftan maliyet yükseltiyorsunuz, bir taraftan zam getiriyorsunuz. Ondan sonra zaten o insanın o dengeyi tutturması geçinmesi mümkün değil. Biz inşallah iktidarımızda bir kere yerli üretimi önceleyeceğiz. Ülkeyi ithalatta bu kadar çok bağımlı hale getiren bir iktidar olmayacağız. Kendi üretimimiz yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı diyoruz. Yerli üretim önceliğimiz, maliyetleri düşüreceğiz bu şekilde ve arkasından da insanların yaşayabileceği gerçekten ihtiyaçlarını karşılayabileceği insanca yaşayabileceği bir ücret belirleyeceğiz. Asgari ücret en alt ücret. Önceden onun üstünde alanlar da vardı. Bugün neredeyse artık emeklinin maaşları asgari ücretin altında kaldı. Dul ve yetimler onları zaten söylemiyorum bile onların hakikaten geçim sıkıntısı hat safhada. Yine pek çok çalışan bugün asgari ücretle maaş alıyor. Önceden öyle değildi, önceden asgari ücret evet vardı ama asgari ücretin üstünde maaş alan birçok kişi vardı. Şimdi bakın birçok kişi asgari ücret tutarında maaş alıyor. Emeklinin, dul ve yetimin maaşı asgari ücretin altında kaldı. Bir ara memur maaşları bile neredeyse asgari ücretle denk oldu bu kadar adaletsizlik olmamalı. Asgari ücret kişinin insanca yaşayabileceği bir ücret olmalı. Açlık sınırının üstünde olmalı, yoksulluk sınırını karşılayabilmeli ama bugün maalesef o ücreti biz göremiyoruz. Asgari ücretliye verilmeyen para yandaşa veriliyor.” şeklinde konuştu.

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.