Dolar 32,5208
Euro 34,7888
Altın 2.418,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 25°C
Az Bulutlu
Afyon
25°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 24°C

VEFAT EDEN MÜSLÜMAN KİŞİYİ ALKIŞLAMAK VE TAZİYEDE BULUNMAK

VEFAT EDEN MÜSLÜMAN KİŞİYİ ALKIŞLAMAK VE TAZİYEDE BULUNMAK
30 Kasım 2020 10:03
A+
A-

VEFAT EDEN MÜSLÜMAN KİŞİYİ ALKIŞLAMAK VE TAZİYEDE BULUNMAK                                                             

                 Bilgisizlikten mi? , cahillikten mi? Yoksa bazılarından görüp taklit ettiklerinden mi?  Ölen kişilerin arkasından söylenen sözler hiçte birbirini tutmadığı ve bazı kişilerin ölenlerin yakınlarına taziyede bulunurken yanlış söylemlerde bulunduklarını duydum. Gazeteye verdikleri ilanlarda bile yanlış yazıldığını gördüm. İlmihalleri okudum, araştırma yaptım. Doğrularını anlatmaya çalışacağım. Bilmeyenlerin öğrenmesi, bilenlerin de bilgilerini tazelemiş olacağını düşündüm.

                 Her insanın yaşamı sonunda ölüm mutlaka başına gelecektir. Cenazelerde taziyede bulunan kişilerin bazıları “toprağı bol olsun “ demektedir. Ölen Müslüman kişiler için    “Allah rahmet eylesin” denir. Toprağı bol olsun” tabiri ise gayri Müslimler için söylenmektedir.  Nedeni de tövbe süresinde müşriklerin ölüleri için af ve mağfiret dilemek yasaklanmış olmasıdır. Bundan dolayı Müslümanlar için “Allah rahmet eylesin ve makamı cennet olsun, Allah günahlarını af etsin” diye dualar edilmektedir. Müslüman olmayan gayri Müslim birisi için de “toprağı bol olsun denilir” Çünkü peygamberimizin mübarek ifadesiyle “kabir ya cennet bahçelerinden veya cehennem çukurlarından olur.” Kabire konulan mümin kişiler kendilerini saray gibi bir mekanda hissederler. İnanmayanların yeri dardır, çünkü onlar cezalıdırlar. Diye hadisler vardır.

                      Müslüman olan ölenler için “toprağı bol olsun “ sözü katiyen söylenmez. Bu söz ancak gayri Müslim’in öldüğünde söylenir. Diğer bir hususta ölen Müslüman kişinin arkasından cenazenin alkışlanmasıdır. Bu da yanlış bir harekettir. Alkış yapmak bize güzel görünen, onayladığımız, destek verdiğimiz zamanlarda yapılan bir eylemdir.  Bu nedenle Alkışlayan, Ölen kişinin öldüğüne sevinen manasına gelmektedir ki yapmamak lazımdır. Müslümanlar olarak bizler “Allah rahmet eylesin. Allah günahlarını af etsin, mekânı cennet olsun veya 3 ihlâs 1 Fatiha okunması tavsiye edilmektedir ve en doğrusu da budur. Cenazeyi alkışlayanlar genellikle cenaze namazını dahi kılmayan caminin dışında, bahçesinde bekleşen ve cenaze namazına dahi iştirak etmeyen kişilerdir.

                    Diğer taraftan Müslüman olmayan ölmüş kimseler anılıyorken Müteveffa diye anılırdı.  Müteveffa Arapça bir kelime olup  Müslüman olmayan kimseleri ölümünden sonra anarken kullanılan saygı sözüdür.

                       Yakın zamanlara kadar Müslüman ölüler için  “ Allah rahmet eylesin”  diğerleri içinde       “toprağı bol olsun “ denilirdi. Şimdiki gazetelerdeki ölüm ilanlarında da bu deyimin bilinçsizce ve Müslüman ölüler hakkında da kullanıldığını okuyoruz. Yine cahilce veya bilmeyerek gayri Müslimlere de rahmetli   “  Allah rahmet etsin “ deniliyor. Dinimize göre, gayrimüslime  “Rahmetli” Allah rahmet eylesin” demek onu Müslüman kabul etmek büyük günah olduğu Fetva veren hocalarımız tarafından ifade edilmiştir. Bilmeyenler için belki bir şey ifade etmeye bilir fakat bilen kişiler söylenen kelimelerin günah ve yanlış olduğunu bildiği için tedirgin olurlar.  Unutulmamalıdır ki tanıdık olsun veya olmasın ölen Müslüman kişilerin arkasından hayır duası edilmesi ALLAH RAHMET EYLESİN denilmesi okuyana da sevap kazandıracağını unutmamak gerekir.

SAYGILARIMLA 05326675701

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.