Dolar 32,5724
Euro 34,9700
Altın 2.445,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 25°C
Az Bulutlu
Afyon
25°C
Az Bulutlu
Cts 24°C
Paz 22°C
Pts 20°C
Sal 19°C

ÇARŞI PAZAR YANGIN YERİ

ÇARŞI PAZAR YANGIN YERİ
12 Eylül 2021 20:41
A+
A-

ÇARŞI PAZAR YANGIN YERİ
Fiyatlar aldı başını gidiyor, zamlanmayan hiçbir madde kalmadı. Tabiri caizse iğneden ipliğe her satılan mal zamlandı. Esnaf, tüccar kafasına göre satışa arz ettiği malına arzu ettiği fiyatı isteyebiliyor. Bunları kontrol edecek, denetleyecek   bir merci yok. Belediye resmi üniformalı Zabıta birimlerinden alınan bu yetkiler çok yanlış yapıldı. Bu yetkilerin verildiği Tarım ve orman Müdürlüklerinde   görevli memurların ise denetim yaptıklarını maalesef hiç göremedik.
Başta gıda maddeleri olmak üzere her gecen gün kafalarına göre zam üstüne zam yapan bazı esnafların satışa arz ettikleri mallarını denetleyen yok, özellikle büyük marketlerde üzeri yazılı fiyatlar her an değişebiliyor. Son zamanlarda evimize yemek yapmak, üç öğün karnımızı doyurmak için lüzumlu sebzeleri kurulan Pazar yerlerinden almak bile cepleri yakıyor. Satıcı esnaf teşekkülleri halde mal bulamadıklarından, malı bulduklarında ise çok pahalı olduğundan vatandaşa da haliyle çok pahalı bir fiyatla intikal ettiğinden bahsediyorlar. Burada en çok çalışan fakat emeğinin karşılığını alamayanlar tabi ki üretici, çiftçidir.  Kabzımal hal’e gelen malı çiftinin elinden yok pahasına düşük fiyatla alıp hal’e gelen esnafa yüksek fiyatla satmakta fiyat artışı da buradan kaynaklanmaktadır. Esnafın halde aldığı her türlü mal nakliye, kar oranı üzerine konularak çok yüksek fiyatlara dayandığından esnaflar da vatandaşa aynı şekilde tüketiciye zamlı fiyat uygulamak mecburiyetinde kalıyor. Büyük şehirlerde oturanlar, evi ile okula gidip gelme yol masrafı, çalışanın evi ile iş yeri arası gidip gelme ücretleri bütçesini bir hayli sarsmaktadır. Bu kimseler evinin zaruri ihtiyaç maddelerine para yetiştirmekte daha çok zorlanacakları gerçektir. Bu gibi vatandaşlar da mecburen yiyecek, içecek zaruri masraflarından kesmekten başka çareleri yoktur. Geçen sene 92. Liraya aldığımız 5 kiloluk zeytin yağı 160 liradan, 35 liradan aldığımız çiçek yağı ise 70 lira olmuş. Halkın temel gıdası olan ekmeklik un fiyatlarının anormal yükselişiyle tavan yaptı, çuvalı gecen yıl 80 lira olan bir torba un bu sene 170 liraya çıkmış, fasulye, nohut gibi bakliyatlar almış başını gidiyor, çarşı Pazar da yemeklik sebzelerin, meyvenin yanına yaklaşmak mümkün değil. İnşaat demiri gecen yıl 3240 lirayken bu sene 7170 liraya fırlamış bu nedir yahu serbest piyasanız batsın. Satanda, alan da Hayat pahalılığından şikâyetçiler. Zamlar hem vatandaşı hem esnafı isyan noktasına getirdi. Hala daha iktidar yandaşları Ülke şu an %21 oranda büyüdüğünden bahsediyorlar. Bu nasıl büyümedir anlamak mümkün değil. Bu kadar büyük bir yalanı nasıl yüzleri kızarmadan söyleyebiliyorlar hayret doğrusu. Ailesi çok nüfuslu olan ekmeği evine götürmekte zorlanıyorlar çocuklarının zaruri ihtiyaçlarını alamadıkları için son zamanlarda intihar olaylarının da artığını gazete ve televizyon haberlerinden sık sık duymaya başladık. Vatandaşın kazandığı para, maaşlı, ücretli, Memur, işçi ve emekli kesiminin aldığı maaşın yarısı başta elektrik, doğalgaz olmak üzere faturalara gidiyor. Birçok esnaf” çok çalışıyoruz fakat karşılığını maalesef alamıyoruz, daha doğrusu karın tokluğuna talim ediyoruz “diyorlar ve hayat pahalılığından yakındıklarını söylüyorlar. Allah daha kötü günler göstermesin. Her kesimin memnun olacağı günleri görmek dileğiyle hoşça kalın.
SAYGILARIMLA. 05326675701

Dinar'ın En etkin tarafsız siyasi haber sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.